ESPA BannerESPA Banner
ESPA BannerESPA Banner

Διακοπές με το σκύλο μας και τα αγαπημένα μας κατοικίδια

Ποιος δε θα ήθελε να κάνει διακοπές με το σκύλο ή το αγαπημένο του κατοικίδιο; Για όσους το έχουμε κάνει ή τουλάχιστον προσπαθήσει - ειδικά το καλοκαίρι- ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι τόσο απλό καθώς δεν είναι απλώς θέμα θέλησης. H λίστα των ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων καταλυμάτων που να επιτρέπουν κατοικίδια είναι πολύ δεσμευτική καθότι υπάρχουν περιορισμένες επιλογές, ενώ ταυτόχρονα η παρουσία των κατοικίδιων στην παραλία το καλοκαίρι έγκειται κατά κύριο λόγο στην «ανοχή» των υπόλοιπων καθώς ακόμα και ο νόμος  αφήνει περιθώριο για κατά βούληση ερμηνεία* και συχνά μας φέρνει αντιμέτωπους με διαπληκτισμούς.
Όμως με προσπάθεια, επιμονή και έρευνα για την επιλογή “έξυπνων” λύσεων, οι διακοπές με το κατοικίδιό μας είναι εφικτές και μπορούν να γίνουν εξαιρετικά διασκεδαστικές τόσο για εμάς όσο και για εκείνα.
Στην Top Dog είμαστε δίπλα στους κηδεμόνες κατοικιδίων γι’ αυτό ετοιμάσαμε αυτόν τον οδηγό όπου συγκεντρώσαμε χρήσιμες συμβουλές για διακοπές μαζί με το κατοικίδιό σας.
Στα θετικά νέα, παρατηρείται μία βελτίωση στην αντιμετώπιση των κατοικίδιων τόσο σε χώρους διαμονής όσο και στις παραλίες και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν οργανωμένες παραλίες που είναι φιλικές προς τα κατοικίδια. Υπάρχει φυσικά ακόμα τεράστιο κενό να καλυφθεί αλλά γίνονται θετικά βήματα και αυτό είναι ενθαρρυντικό.
Επίσης μέσω των εναλλακτικών δυνατοτήτων που υπάρχουν πλέον σχετικά με τη διαμονή μας στις διακοπές, υπάρχουν περισσότερες επιλογές για μέρη που επιτρέπουν τα κατοικίδια και έτσι έχουμε καλύτερες πιθανότητες να βρούμε ικανοποιητικές λύσεις.
Το καλοκαίρι είναι η ιδανικότερη περίοδος για διακοπές με τα ζώα μας: Ζεστός καιρός, θάλασσα και υπέροχη ελληνική φύση αποτελούν το έναυσμα για στιγμές χαράς και συντροφιάς με τον σκύλο μας.

Χρήσιμες συμβουλές για διακοπές με το κατοικίδιό σας το καλοκαίρι

1) Αν υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξουμε περιόδους ή προορισμούς χαμηλής κίνησης έχουμε περισσότερες πιθανότητες να βρούμε επιλογές για διακοπές με το κατοικίδιό μας και να έχουμε ακόμα ποιοτικότερες διακοπές μαζί του.
2) Οι διακοπές με ζώα συντροφιάς  αποτελούν μια κοινή πρακτική στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια. Για ξέγνοιαστες διακοπές θα πρέπει πάντα να έχετε μαζί σας και τα αναγκαία πιστοποιητικά του ζώου συντροφιάς σας: Πιστοποιητικό για το μικροτσίπ, πιστοποιητικό για τα απαραίτητα εμβόλια (π.χ. κατά της λύσσας) και ευρωπαϊκό διαβατήριο για ζώα συντροφιάς.
Επιπροσθέτως, ορισμένες χώρες απαιτούν και επιπλέον εμβόλια ή πιστοποιητικά θεραπείας για συγκεκριμένες ασθένειες, όπου σε κάθε περίπτωση θα πρέπει οι τοπικοί κανονισμοί να λαμβάνονται υπόψη.
3) Η τακτική αποπαρασίτωση των ζώων συντροφιάς είναι μία απαραίτητη διαδικασία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά ειδικά το καλοκαίρι και πριν τις διακοπές πρέπει να έχουμε μεριμνήσει το κατοικίδιό μας να έχει λάβει το πρωτόκολλο τόσο για τα εξω- όσο και για τα εσω-παράσιτα και ειδική μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για την αποφυγή τσιμπήματος από σκνίπα . Στην Top Dog φροντίσαμε να ενισχύσουμε την μέριμνα κατά των καλοκαιρινών "ενοχλήσεων" με τα Σαμπουάν και Άρωμα Citronella καθώς περιέχουν αιθέρια έλαια Σιτρονέλλας, Ευκαλύπτου, Δυόσμου, Βασιλικού, Λεβάντας και του ελαίου Neem.
4) Προσοχή θα πρέπει να δίνεται στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, καθώς μπορεί να βλάψουν το κατοικίδιό μας. Πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή, η βόλτα ή το παιχνίδι του ζώου για πολύ ώρα και σε μέρη με υπερβολική ζέστη και χωρίς σκιά ειδικά τις μεσημβρινές ώρες όπου ο ήλιος είναι καυτός (ειδική προσοχή σε βραχυκεφαλικές φυλές όπως Bulldog, Pugs). Οι σκύλοι δεν ιδρώνουν όπως οι άνθρωποι (αποβάλουν θερμότητα μέσω των πατουσών και μέσω του λαχανιάσματος) και έτσι δεν μπορούν να αποβάλουν τη θερμότητα με την ίδια ταχύτητα όπως το ανθρώπινο σώμα.
5) Μια χαλαρωτική βόλτα, ή πεζοπορία με το σκύλο σας κατά τις πρωινές ή απογευματινές ώρες είναι ιδανική για χαλάρωση του σκύλου σας, για εξερεύνηση και κοινωνικοποίηση.
6) Δεν κουρεύουμε ή ξυρίζουμε το σκύλο μας υπερβολικά εκθέτοντας το δέρμα του (ειδικά τις φυλές με λευκό τρίχωμα και τις φυλές με διπλό μανδύα) καθώς το τρίχωμά τους είναι η αντηλιακή τους προστασία και αποτελεί μόνωση τόσο από το κρύο όσο και από τη ζέστη. Φροντίζουμε ο σκύλος μας να έχει φροντισμένο τρίχωμα, χτενισμένο, καθαρό και χωρίς κόμπους καθώς το παραμελημένο τρίχωμα ειδικά σε συνδυασμό με τη ζέστη μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσφορία στο κατοικίδιο.
7) Ελέγχουμε καθημερινά το κατοικίδιό μας για ξένα σώματα ή παράσιτα στο τρίχωμα και το δέρμα του, καθώς έχοντας συχνή επαφή με τη φύση υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα άγανα αλλά και παράσιτα τα οποία βρίσκονται στο χώμα και τη βλάστηση να αναζητήσουν «φιλοξενία» στο τρίχωμα και το δέρμα του.
8) Το μπάνιο του σκύλου μας γίνεται πιο εύκολο και πιο διασκεδαστικό καθώς ο ζεστός καιρός σας εγγυάται πως το τρίχωμά του (ακόμα και αν ανήκει στις μακρύτριχες φυλές) θα στεγνώσει γρήγορα και θα διατηρήσει την λάμψη του.
9) Αν ο σκύλος μας απολαμβάνει τις βουτιές στη θάλασσα, θυμόμαστε να τον ξεπλύνουμε καλά με καθαρό νερό καθώς το αλάτι του θαλασσινού νερού ξηραίνει την επιδερμίδα και το τρίχωμά του και προκαλεί κνησμό.
10) Τέλος, φροντίζουμε να έχουμε πάντα νερό μαζί μας καθώς το καλοκαίρι - όπως και εμείς - τα κατοικίδιά μας έχουν αυξημένες ανάγκες ενυδάτωσης.

Διακοπές με ζώα: Μην ξεχνάτε τα απαραίτητα έγγραφα για το ταξίδι

Σκύλος και Αεροπλάνο/ Πλοίο: Σημεία προσοχής

Πολλές φορές έχει παρατηρηθεί πως παρόλο που έχετε οργανώσει τα πάντα, μια απροσεξία είναι ικανή να σας χαλάσει τις διακοπές με το κατοικίδιό σας: Η Top Dog σας υπενθυμίζει πως θα πρέπει πάντα να ελέγχετε και να συμβουλεύεστε τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρείες για το ζήτημα της μεταφοράς ζώων μαζί σας. Πολλές εταιρείες ενίοτε απαιτούν τη χρήση κλουβιού κατά τη μεταφορά σε κοινόχρηστους χώρους του πλοίου, ενώ άλλες (ιδιαίτερα οι αεροπορικές) συχνά χρεώνουν επιπλέον για τη μεταφορά ζώων συντροφιάς. Σε κάθε περίπτωση το κατοικίδιο θα πρέπει να μένει κοντά στον ιδιοκτήτη του ενώ θα πρέπει να υπάρχει συχνά αλληλεπίδραση μαζί του για να μην νιώθει άγχος και μοναξιά ιδιαίτερα αν φιλοξενείται προσωρινά στους ειδικούς χώρους στα καταστρώματα των πλοίων.

Διακοπές με το σκύλο σας το χειμώνα

Ο χειμώνας αποτελεί επίσης ιδανική περίοδο για χαλάρωση και διακοπές για πολλούς. Οι προϋποθέσεις παραμένουν σχεδόν ίδιες με μια μικρή διαφοροποίηση ίσως στις ανάγκες περιποίησης  καθώς οι βόλτες και το παιχνίδι στην εξοχή έχουν διαφορετικές συνθήκες (θερμοκρασία, καιρός, περιβάλλον).
Τόσο το καλοκαίρι, όσο και κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι κηδεμόνες σκύλων πρέπει να σεβόμαστε τους άλλους παρεβρισκόμενους στους κοινόχρηστους χώρους. Ο σκύλος μας θα πρέπει να είναι πάντα συνοδευόμενος με λουρί ώστε να αποφευχθεί μια αρνητική αλληλεπίδραση με άλλους σκύλους, παιδιά ή άτομα που φοβούνται τα ζώα, ενώ απαραίτητος θεωρείται και ο σεβασμός στην καθαριότητα και την υγιεινή. Τυχόν απορρίμματα του σκύλου θα πρέπει να μαζεύονται και να πετιούνται στους κάδους απορριμμάτων, ενώ σημαντικός είναι και ο σεβασμός στις ώρες κοινής ησυχίας, είτε κάνετε διακοπές με το σκύλο σας το καλοκαίρι, είτε το χειμώνα.

Ταξίδι με το σκύλο μας: Πάρτε τα απαραίτητα

Διακοπές σημαίνουν ξεγνοιασιά! Γι’ αυτό το λόγο σας προτείνουμε να μην πάρετε πράγματα που μπορούν να δυσκολεύουν τις μετακινήσεις σας. Τα προσωπικά σας αντικείμενα, καθώς και τα προϊόντα φροντίδας, καλλωπισμού και καθαριότητας  του σκύλου σας, είναι αρκετά. Αλλά και αν ξεχάσετε κάποιο από τα αγαπημένα σας Top Dog προϊόντα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Στη χώρα μας υπάρχουν πλέον πολλά σημεία πώλησης Top Dog όπου μπορείτε να βρείτε ότι χρειάζεστε.
Απαραίτητα αντικείμενα για ξέγνοιαστες διακοπές με το κατοικίδιο θεωρούνται:
- Η τροφή του
- Πιστοποιητικά υγείας και διαβατήριο
- Το αγαπημένο του σαμπουάν / μαλακτική/ μάσκα σκύλων
- Το αγαπημένο του παιχνίδι
- Μία κουβέρτα/ κρεβατάκι για ξεκούραση και ύπνο
- Η καλή σας διάθεση!
Σκύλος και παραλία – Μπορώ να έχω το σκύλο μου στην παραλία;
Πάγιο ερώτημα πολλών κηδεμόνων κατοικιδίων είναι και η χρήση της παραλίας από τα κατοικίδια. Βάσει νόμου ο σκύλος μας μπορεί να βρίσκεται στην παραλία, με την προϋπόθεση να υπάρχει λουρί, συνοδεία του ιδιοκτήτη και τα απαραίτητα πιστοποιητικά υγείας.
*Η βουτιά παρόλα αυτά του κατοικίδιού μας εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Λιμενικού όπου με Κανονισμό δεν επιτρέπει το μπάνιο των κατοικίδιων στη θάλασσα παρά μόνο σε παραλίες όπου δεν βρίσκονται άλλοι λουόμενοι ή βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση. Ο νόμος (που παρόλα αυτά δεν είναι σαφής σχετικά με την είσοδο στο νερό) υπερτερεί του Κανονισμού αλλά την ώρα του διαπληκτισμού και εφόσον κληθεί το λιμενικό οι πιθανότητες είναι να αναγκαστούμε να ακολουθήσουμε την εντολή του λιμενικού μέχρι να βρούμε αργότερα άκρη βάσει νόμου.
Συνεπώς υπό προϋποθέσεις μας δίνεται η ευκαιρία για χρήση της θάλασσας παρέα με το ζώο συντροφιάς - σεβόμενοι πάντα τις ανωτέρω διατάξεις.
Διαβάστε και τις υπόλοιπες συμβουλές φροντίδας και καλλωπισμού σκύλων  και κατοικιδίων που έχουμε ετοιμάσει για εσάς!

Σας ευχόμαστε καλές διακοπές χειμώνα και καλοκαίρι! 

summer vacation with dogs

Δείτε επίσης:

Αποκαλύπτοντας τις αξιοθαύμαστες ιδιότητες της Καλέντουλας (Calendula Officinalis)

Αποκαλύπτοντας τις αξιοθαύμαστες ιδιότητες της Καλέντουλας (Calendula Officinalis)

Καλώς ήλθατε και πάλι στην ψηφιακή μας εγκυκλοπαίδεια όπου μπορείτε να βρείτε και να ενημερωθείτε για ποικίλα θέματα που αφορούν […]

Απαλό μπάνιο για σκύλους με κινητικά προβλήματα: Συμβουλές για μια εμπειρία χωρίς άγχος.

Απαλό μπάνιο για σκύλους με κινητικά προβλήματα: Συμβουλές για μια εμπειρία χωρίς άγχος.

Το μπάνιο των πιστών μας φίλων είναι ένα σημαντικό μέρος της ρουτίνας φροντίδας τους, αλλά μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολο […]

Αλόη Βέρα: Το Μυστικό για Υγιές και Λαμπερό Τρίχωμα στα Κατοικίδια

Αλόη Βέρα: Το Μυστικό για Υγιές και Λαμπερό Τρίχωμα στα Κατοικίδια

Στην καρδιά της φυσικής περιποίησης για κατοικίδια, ένα συστατικό διαπρέπει για τις ξεχωριστές ευεργετικές του ιδιότητες - η Αλόη Βέρα. […]