ESPA BannerESPA Banner
ESPA BannerESPA Banner

Φροντίδα Σκύλων και Καλλωπισμός. Ανακαλύψτε τα 10 συχνότερα λάθη στον καλλωπισμό σκύλων και πώς να τα αποφύγετε.

Ο καλλωπισμός του σκύλου είναι εξαιρετικής σημασίας. Δεν κουραζόμαστε να τονίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο συστηματικός καλλωπισμός για την υγεία του τριχώματος και του δέρματος και συνεπώς για τη συνολική υγεία του σκύλου μας. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε τα βασικά του σωστού καλλωπισμού και να μην κάνουμε κάποια κοινά λάθη και να έχουμε ένα σωστό και αποτελεσματικό καλλωπισμό, αλλά και να μην προκαλούμε ερεθισμούς και δυσφορία στο σκύλο μας. Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα κοινά λάθη στον καλλωπισμό των σκύλων.

1. Χρήση ανθρώπινων σαμπουάν στο μπάνιο του σκύλου

Ένα από τα πιο κοινά “ατοπήματα” στο μπάνιο του σκύλου είναι η χρήση ανθρώπινων σαμπουάν. Τo pH στο δέρμα των σκύλων κυμαίνεται από 6,8 μέχρι και 8,0 με μέσο pH το 7,5, ενώ στο ανθρώπινο δέρμα αντίστοιχα κυμαίνεται από 4,8 έως 5,8. Η μεγάλη διαφοροποίηση με το ανθρώπινο δέρμα ωστόσο δεν οφείλεται τόσο στο pH αλλά στο γεγονός ότι το δέρμα των σκύλων έχει πολύ μικρότερο πάχος και ταυτόχρονα απουσιάζει ο λεγόμενος όξινος μανδύας. Τα ανθρώπινα σαμπουάν καθώς και τα φθηνά προϊόντα περιποίησης έχουν στην πλειοψηφία τους σχεδιαστεί για να γίνονται πιο συχνά λουσίματα με πολύ πλούσιο αφρό, έχουν πιο ισχυρό ερεθιστικό προφίλ και με τα θειικά καθαριστικά άλατα νατρίου (SLS, ASLS) που περιέχουν, προσφέρουν υπερβολικό καθαρισμό που μπορεί γίνει ερεθιστικός για ένα σκύλο. Αυτό που κάνει αποτρεπτική την χρήση τους είναι το πολύ ισχυρό ερεθιστικό προφίλ των καθαριστικών που χρησιμοποιούνται καθώς και το γεγονός ότι δεν δίνουν εξειδίκευση στις ανάγκες του δέρματος και του τριχώματος των σκύλων που είναι υποχρεωτική καθώς και δεν έχουν συστατικά που να ενισχύουν την σωστή λειτουργία του επιδερμικού φραγμού των κατοικίδιών μας.

Η χρήση των ανθρώπινων σαμπουάν πάνω στο δέρμα των σκύλων μπορεί να οδηγήσει σε διατάραξη του ευαίσθητου και λεπτού δερματικού φραγμού από την πρώτη κιόλας χρήση, με αποτέλεσμα την έκθεση του δέρματος σε επιβλαβή βακτήρια, μύκητες ή ζύμες που μπορεί να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη ευαισθητοποίηση του δέρματος. Παράλληλα, απομακρύνουν συνολικά το λεπτό λιπαρό υπόστρωμα που εκκρίνεται από την φύτρα της τρίχας, οδηγώντας σε ταχύτερη και περισσότερη ανάπτυξη σμήγματος και εντονότερες οσμές. Αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο προβλημάτων που δυστυχώς εκτείνεται στο μέλλον.

2. Υπερβολικά κοντό κούρεμα – ξύρισμα του μανδύα.

Είναι λάθος να ξυρίζουμε εντελώς το τρίχωμα των σκύλων και να εκθέτουμε το δέρμα τους στους παράγοντες του εξωτερικού περιβάλλοντος (ηλιακή ακτινοβολία, ρύποι, καιρικές συνθήκες). Αντίθετα με το ανθρώπινο, το δέρμα των σκύλων έχει πολύ μικρότερο πάχος και ταυτόχρονα απουσιάζει ο λεγόμενος όξινος μανδύας. Ο όξινος μανδύας περιβάλει το ανθρώπινο δέρμα εξωτερικά και το προστατεύει από την ανάπτυξη μυκήτων, ζυμών και βακτηριών ενώ ταυτόχρονα το δέρμα μας εκτίθεται άμεσα στους περιβαλλοντικούς παράγοντες χωρίς επίπτωση. Αντίθετα στους σκύλους όλο το σώμα καλύπτεται από τρίχωμα και ουσιαστικά όλο το δέρμα συνολικά προστατεύεται από αυτό. Επομένως πρέπει να ληφθεί υπόψη η υψίστης σημασίας προστασία του δέρματος από το τρίχωμα και η ανάγκη διατήρησης του δερματικού φραγμού. Όταν το δέρμα είναι εκτεθειμένο – ειδικά τις εποχές με έντονη ηλικιακή ακτινοβολία – ο σκύλος μας διατρέχει το κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος, αλλά και τραυματισμών και έκθεσης του δέρματος σε επιβλαβή βακτήρια και μύκητες. Επιπλέον μία ελλιπώς αποστειρωμένη ή πολύ ζεστή ξυριστική μηχανή μπορεί να τραυματίσει το δέρμα του σκύλου και τα βακτήρια στη συνέχεια να προκαλέσουν έλκη.

 3. Αμελούμε το κόψιμο των νυχιών

Τα νύχια των σκύλων, αν και με διαφορετικούς ρυθμούς, μεγαλώνουν όπως και τα δικά μας. Έτσι τα νύχια ειδικά σε σκύλους που παραδοσιακά ζουν κυρίως σε εσωτερικούς χώρους με λίγη επαφή του πέλματος με τραχιές επιφάνειες όπως η άσφαλτος και το χώμα και δεν υπάρχει φυσικό λιμάρισμα τους με την τριβή στις επιφάνειες αυτές, χρειάζονται κόψιμο με ειδικό νυχοκόπτη κατοικιδίων. Το κόψιμο των νυχιών συστήνεται να γίνεται από τον κτηνίατρο ή επαγγελματία κομμωτή με ειδικά εργαλεία για να αποφεύγονται τραυματισμοί.

4. Σαμπουάν στα μάτια και τα αυτιά του κατοικιδίου

Σαμπουάν και νερό στα μάτια και κυρίως στα αυτιά του σκύλου μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό αλλά και φλεγμονή. Προσέχουμε πολύ όταν κάνουμε μπάνιο το σκύλο μας ειδικά σε σκύλους με μικρά ή όρθια αυτιά να μην μπει νερό και σαμπουάν σε αυτά. Για να σαπουνίσουμε το κεφάλι του σκύλου μπορούμε να δημιουργήσουμε αφρό στις παλάμες μας και να καθαρίσουμε με προσοχή την περιοχή γύρω από αυτά ενώ μπορούμε να ξεπλύνουμε προσεκτικά και υπομονετικά με χαμηλή ροή νερού ή ρίχνοντας προσεκτικά νερό με το χέρι μας.

5. Βιαζόμαστε στον καλλωπισμό

Βιαστικό σαπούνισμα και ελλιπές ξέπλυμα και στέγνωμα του σκύλου μπορεί να προκαλέσει σημαντική δυσφορία στο σκύλο μας καθώς μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό, ξηροδερμία ή λιπαρότητα και εντέλει έντονη φαγούρα. Το μπάνιο του σκύλους μας προϋποθέτει χρόνο και υπομονή καθώς χρειάζεται προετοιμασία, ενώ το σαπούνισμα πρέπει να γίνει διεξοδικά. Πάρα πολύ σημαντικό είναι επίσης να ξεπλένουμε πολύ καλά και να μην αφήνουμε υπόλειμμα σαμπουάν και μαλακτικής ενώ τέλος πρέπει να στεγνώνουμε προσεκτικά το σκύλο με πιστολάκι και να μην αφήνουμε υπόλειμμα υγρασίας στο μανδύα του.

6. Δεν βουρτσίζουμε το τρίχωμα

Είναι σημαντικό για το σωστό καλλωπισμό του σκύλου μας να τον βουρτσίζουμε τόσο πριν όσο και μετά το μπάνιο. Το *βούρτσισμα πριν το μπάνιο απομακρύνει ρύπους και ξένα σώματα ενώ ξεμπερδεύει το τρίχωμα και αφαιρεί μέρος του νεκρού τριχώματος. Έτσι επιτρέπει στο σαμπουάν να εισχωρήσει σωστά στο τρίχωμα και το δέρμα, να το καθαρίσει και να το ενυδατώσει και να αφαιρέσει το νεκρό τρίχωμα που δεν έφυγε με το βούρτσισμα. Μετά το μπάνιο το βούρτσισμα βοηθάει στην διανομή των φυσικών ελαίων του δέρματος και των θρεπτικών συστατικών των προϊόντων στο τρίχωμα, αφαιρεί και τις τελευταίες ελεύθερες τρίχες και προσφέρει στο τρίχωμα σωστό αερισμό και αφαίρεση πιθανής υγρασίας που μπορεί να έχει εγκλωβιστεί.
* παραλείπουμε το βούρτσισμα σε σκύλους με πολύ βρώμικο ή πολύ μπερδεμένο μανδύα καθώς αυτό είναι επίπονο για το κατοικίδιο και θα προκαλέσει στρες αλλά και θα διασπείρουμε τη βρωμιά σε όλο το τρίχωμα. Σε αυτή την περίπτωση βουρτσίζουμε μόνο μετά το μπάνιο και χρησιμοποιούμε προϊόντα που βοηθούν στην απομάκρυνση των κόμπων

7. Σταματάμε τον καλλωπισμό τον χειμώνα

Μπορεί όταν ο καιρός είναι ζεστός το μπάνιο του σκύλου να γίνεται πιο εύκολο και λιγότερο χρονοβόρο, αλλά η ανάγκη των σκύλων για καθαρό και περιποιημένο τρίχωμα είναι ίδια όλο το χρόνο. Ίσως και περισσότερο το χειμώνα καθώς υγρασία και λάσπες μπορεί να έχουν αποτέλεσμα ο σκύλος μας να λερώνεται πιο συχνά και περισσότερο. Δεν αμελούμε λοιπόν τον καλλωπισμό του σκύλου μας σε καμία εποχή. Αν το χειμώνα το μπάνιο στο σπίτι γίνεται δύσκολο μπορούμε να καθιερώσουμε μία ρουτίνα με κάποιες επισκέψεις σε επαγγελματία κομμωτή κατοικιδίων της εμπιστοσύνης μας.

8. Βγάζουμε το σκύλο έξω αμέσως μετά το μπάνιο

Ο προφανής λόγος είναι ότι αμέσως μετά από μπάνιο οι σκύλοι για διάφορους λόγους (εκτόνωση του στρες, απαλλαγή από πιθανή υγρασία που νιώθει, παιχνίδι και διάφοροι άλλοι λόγοι) έχουν την τάση να κυλιούνται στο χώμα και το γρασίδι. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να επαναλάβουμε όλη τη διαδικασία ή να έχουμε ένα σκύλο πιο βρώμικο από ότι πριν. Ένας άλλος λόγος είναι γιατί όταν κάνουμε μπάνιο το σκύλο μας ενεργοποιούμε τους πόρους του δέρματος και τη φύτρα της τρίχας γι’ αυτό και πρέπει να αφήνουμε αρκετή ώρα στο δέρμα και το τρίχωμα να επανέλθει μετά το μπάνιο πριν εκτεθεί στις εξωτερικές συνθήκες.

9. Δεν διατηρούμε πρόγραμμα και συνέπεια

Ο καλλωπισμός του σκύλου είναι μία χρονοβόρα διαδικασία και βάζει το κατοικίδιο μας σε μία κατάσταση και ένα περιβάλλον που πιθανώς τους προκαλεί στρες και κούραση. Όσο πιο συνεπείς είμαστε λοιπόν στην ρουτίνα καλλωπισμού διατηρώντας ένα πρόγραμμα με τη κατάλληλη συχνότητα, σταδιακά εξοικειώνουμε το σκύλο μας στη διαδικασία και κάνουμε τη δική του αλλά και τη δική μας ζωή πιο εύκολη. Ταυτόχρονα, διατηρώντας μια συστηματική ρουτίνα καλλωπισμού διατηρούμε σε καλύτερη κατάσταση το τρίχωμα μεταξύ των καλλωπισμών και συνεπώς μειώνουμε τη διάρκεια και το στρες του κάθε μπάνιου. Και έτσι φτάνουμε και στο πολύ σημαντικό της εκπαίδευσης του σκύλου όσο το δυνατόν πιο νωρίς.

10. Δεν φροντίζουμε να εκπαιδεύσουμε το σκύλο μας

Για να εξασφαλίσουμε ότι ο σκύλος θα είναι ήρεμος και δεν θα στρεσάρεται κατά τη διάρκεια ενός καλλωπισμού χρειάζεται εκπαίδευση και στον καλλωπισμό. Ο σκύλος μας χρειάζεται να συνηθίσει το άγγιγμα σε όλο του σώμα, την επαφή με το νερό, τα εργαλεία και τα αξεσουάρ αλλά και την επαφή με άλλους ανθρώπους. Πρέπει να φροντίσουμε η διαδικασία να είναι όσο γίνεται πιο ευχάριστη γίνεται, με πολλούς επαίνους και να έχουμε αρκετή υπομονή. Δεν θα γίνει αμέσως και δεν υπάρχουν εγγυήσεις σε ποιο βαθμό θα είναι άνετο το κατοικίδιό μας στον καλλωπισμό αλλά με υπομονή, συνέπεια, ενθάρρυνση και εξοικείωση ο σκύλος μας θα μπορεί αν όχι να απολαύσει σίγουρα να ανεχτεί χωρίς ιδιαίτερο στρες τη διαδικασία του καλλωπισμού.

Δείτε επίσης:

Αποκαλύπτοντας τις αξιοθαύμαστες ιδιότητες της Καλέντουλας (Calendula Officinalis)

Αποκαλύπτοντας τις αξιοθαύμαστες ιδιότητες της Καλέντουλας (Calendula Officinalis)

Καλώς ήλθατε και πάλι στην ψηφιακή μας εγκυκλοπαίδεια όπου μπορείτε να βρείτε και να ενημερωθείτε για ποικίλα θέματα που αφορούν […]

Απαλό μπάνιο για σκύλους με κινητικά προβλήματα: Συμβουλές για μια εμπειρία χωρίς άγχος.

Απαλό μπάνιο για σκύλους με κινητικά προβλήματα: Συμβουλές για μια εμπειρία χωρίς άγχος.

Το μπάνιο των πιστών μας φίλων είναι ένα σημαντικό μέρος της ρουτίνας φροντίδας τους, αλλά μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολο […]

Αλόη Βέρα: Το Μυστικό για Υγιές και Λαμπερό Τρίχωμα στα Κατοικίδια

Αλόη Βέρα: Το Μυστικό για Υγιές και Λαμπερό Τρίχωμα στα Κατοικίδια

Στην καρδιά της φυσικής περιποίησης για κατοικίδια, ένα συστατικό διαπρέπει για τις ξεχωριστές ευεργετικές του ιδιότητες - η Αλόη Βέρα. […]