ESPA BannerESPA Banner
ESPA BannerESPA Banner

Καλλωπισμός του σκύλου μας και το χειμώνα!

4 επαγγελματίες groomer μοιράζονται μαζί μας τους βασικούς λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητο τόσο για εκείνα, όσο και για εμάς να διατηρούμε τη ρουτίνα περιποίησής τους καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου διασφαλίζοντας την υγιεινή και την υγεία τους. Ευχαριστούμε θερμά τις κυρίες, Δήμητρα Αγγελάκου, Φαίδρα Καψετάκη, Ελένη Λιάτση και Νίκη Μπάϊλα για την πολύτιμη βοήθειά τους καθώς μοιράστηκαν μαζί μας τις γνώσεις και την εμπειρία τους δίνοντάς μας τις πολύτιμες συμβουλές τους. Δείτε παρακάτω τις απαντήσεις τους.
- Γιατί είναι σημαντικό να συνεχίζουμε τον καλλωπισμό του σκύλου μας και τον χειμώνα; Πόσο συχνή πρέπει να είναι η περιποίηση αυτιού, πατούσας το χειμώνα;
- Δήμητρα Αγγελάκου: Τα κατοικίδια είναι πλέον μέλη της οικογένειάς μας, ακολουθούν την καθημερινότητά μας και συγκατοικούν μαζί μας. Συνεπώς η υγιεινή τους είναι τόσο σημαντική όσο και η δική μας. Τα κατοικίδια μας έρχονται σε επαφή τόσο με εμάς όσο και με τις επιφάνειες και τα έπιπλα του σπιτιού μας και άρα η καθαριότητα και η υγιεινή τους θα πρέπει να διατηρείται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ειδικά δε το χειμώνα, όπου οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την υγρασία και τη λάσπη, τόσο η γούνα όσο και οι πατούσες θα πρέπει να είναι καθαρές και στεγνές. Επιπλέον, η ρουτίνα καλλωπισμού πρέπει να διατηρείται όλο το χρόνο ούτως ώστε το κατοικίδιο να μένει εξοικειωμένο με τη διαδικασία και να διατηρεί την επαφή με τη ρουτίνα καθαριότητας.
- Πόσο αναγκαίο είναι και με ποια συχνότητα πρέπει να γίνεται το βούρτσισμα;
- Φαίδρα Καψετάκη: Κατά τη διάρκεια του χειμώνα ο καλλωπισμός και το σωστό βούρτσισμα είναι απαραίτητα ούτως ώστε να αφαιρούνται οι λάσπες, οι κόμποι και άλλες ακαθαρσίες από το τρίχωμα και τις πατούσες. Ειδικά για τις πατούσες, είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζονται και να στεγνώνονται - και για τις μακρύτριχες φυλές να κουρεύονται - ούτως ώστε να απομακρύνονται ακαθαρσίες, υγρασία, λάσπες και ξένα σώματα που μπορεί να έχουν εγκλωβιστεί. Το βούρτσισμα και το σωστό κούρεμα βοηθάει να απαλλασσόμαστε από κόμπους και ακαθαρσίες που ταλαιπωρούν το κατοικίδιο. Στις μακρύτριχες φυλές εξακολουθούμε να κουρεύουμε το κατοικίδιό μας με τροποποίηση (όχι στο ίδιο μήκος που επιλέγουμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες) καθώς έτσι διευκολύνουμε τον καλλωπισμό και το κατοικίδιο δεν ταλαιπωρείται από την κακή κατάσταση της γούνας ενώ ταυτόχρονα, περιορίζουμε το περιθώριο να βρέχεται ο μανδύας κατά τη διάρκεια της βόλτας. Εάν παραμελήσουμε την περιποίηση του σκύλου μας, ειδικά σε περιπτώσεις μακρύτριχων ή με διπλό μανδύα φυλών, διατρέχουμε κίνδυνο να δημιουργηθούν κόμποι σε τέτοια έκταση όπου το απλό βούρτσισμα δεν το διορθώνει, ενώ παράλληλα δεν μπορούμε να διατηρήσουμε την καθαριότητα του.
- Πως τροποποιούμε τον καλλωπισμό του σκύλου κατά τη διάρκεια του χειμώνα; Κουρεύουμε το σκύλο μας το χειμώνα;
-Νίκη Μπάϊλα: Η συστηματική περιποίηση του κατοικιδίου μας είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της υγείας, υγιεινής και καλής διαβίωσής του. Μας βοηθά να ελέγξουμε την κατάσταση του τριχώματος, του δέρματος, των νυχιών και των αυτιών και να εντοπίζουμε εγκαίρως τυχόν προβλήματα.Ο καλλωπισμός τροποποιείται ανάλογα με τον τρόπο ζωής του κηδεμόνα και το χρόνο που μπορεί να αφιερώσει στην περιποίηση, στις καιρικές συνθήκες αλλά και το περιβάλλον του κατοικίδιου (διαμονή σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο) και το είδος - μήκος του τριχώματός του. Το κούρεμα ειδικά στις μακρύτριχες φυλές θεωρείται απαραίτητο διευκρινίζοντας ότι κούρεμα δεν είναι μόνο το ξύρισμα. Αντιθέτως υπάρχουν επιλογές για όλες τις εποχές και τις καιρικές συνθήκες και ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του κηδεμόνα.
- Σε ποιες περιπτώσεις αποφεύγουμε ένα λούσιμο κατά τη διάρκεια του χειμώνα;
- Ελένη Λιάτση: Διευκρινίζοντας αρχικά ότι ο καλλωπισμός των σκυλιών είναι απαραίτητος για όλα τα σκυλιά για τη διατήρηση της υγείας της γούνας και του δέρματος του αλλά και την ευζωία του κατοικιδίου, συστήνεται να αποφεύγουμε το λούσιμο κατά την διάρκεια του χειμώνα για σκυλιά που διαμένουν μόνιμα σε εξωτερικό χώρο. Ιδανικά, καλό είναι να κάνουν μπάνιο πριν ξεκινήσει ο κρύος καιρός και να συνεχίζουμε μετά το τέλος του χειμώνα. Αν ένας σκύλος που διαμένει σε εξωτερικό χώρο λουστεί μέσα στον χειμώνα συστήνεται μετά το μπάνιο, να παραμείνει τουλάχιστον 2 με 3 εικοσιτετράωρα σε κλειστό χώρο. Kατά την διάρκεια του χειμώνα όπου δεν είναι δυνατόν να γίνει μπάνιο μπορούμε να φροντίζουμε τον μανδύα του σκύλου με στεγνό σαμπουάν.
- Συμβουλές για την εξοικείωση στον καλλωπισμό ενός φοβικού κατοικιδίου
- Ελένη Λιάτση: Η εκπαίδευση στον καλλωπισμό εξαρτάται από τον βαθμό φόβου. Ο πιο σημαντικός παράγοντας για να επιτευχθεί ο στόχος στις περιπτώσεις αυτές είναι η συνεργασία των κηδεμόνων. Η ηρεμία, η ησυχία, ο έπαινος, η υπομονή και η σωστή ενημέρωση είναι τα επόμενα απαραίτητα "εργαλεία". Πρέπει να αντιληφθούμε ότι για τα φοβικά σκυλιά ο χρόνος κατά κάποιο τρόπο “παγώνει”. Δεν μετράμε την ώρα, δεν βιαζόμαστε και επιδεικνύουμε υπομονή. Είτε επιλέγουμε να κάνουμε τον καλλωπισμό στο σπίτι, είτε απευθυνθούμε σε ένα επαγγελματία, ξεκινώντας σε ένα φοβικό σκυλί θα πρέπει πρώτα να του "συστήσουμε" τα εργαλεία και τον άνθρωπο που θα το ακουμπήσουν, να εξοικειωθεί με αυτά, και μετά να προχωρήσουμε σε επαφή. Θα πρέπει να το επαινούμε και να το χαϊδεύουμε καθ' όλη τη διάρκεια με ηρεμία. Θα πρέπει να διαθέσουμε πολύ χρόνο και να δώσουμε στο σκυλί το περιθώριο να αντιληφθεί ότι είναι ασφαλές, ενώ θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των groomer και των κηδεμόνων. Εάν πρόκειται για περίπτωση με μεγάλη φοβικότητα καλό θα ήταν να ζητηθεί η βοήθεια ενός έμπειρου συμπεριφοριστή.

Δείτε επίσης:

Αποκαλύπτοντας τις αξιοθαύμαστες ιδιότητες της Καλέντουλας (Calendula Officinalis)

Αποκαλύπτοντας τις αξιοθαύμαστες ιδιότητες της Καλέντουλας (Calendula Officinalis)

Καλώς ήλθατε και πάλι στην ψηφιακή μας εγκυκλοπαίδεια όπου μπορείτε να βρείτε και να ενημερωθείτε για ποικίλα θέματα που αφορούν […]

Απαλό μπάνιο για σκύλους με κινητικά προβλήματα: Συμβουλές για μια εμπειρία χωρίς άγχος.

Απαλό μπάνιο για σκύλους με κινητικά προβλήματα: Συμβουλές για μια εμπειρία χωρίς άγχος.

Το μπάνιο των πιστών μας φίλων είναι ένα σημαντικό μέρος της ρουτίνας φροντίδας τους, αλλά μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολο […]

Αλόη Βέρα: Το Μυστικό για Υγιές και Λαμπερό Τρίχωμα στα Κατοικίδια

Αλόη Βέρα: Το Μυστικό για Υγιές και Λαμπερό Τρίχωμα στα Κατοικίδια

Στην καρδιά της φυσικής περιποίησης για κατοικίδια, ένα συστατικό διαπρέπει για τις ξεχωριστές ευεργετικές του ιδιότητες - η Αλόη Βέρα. […]