Μπάνιο γάτας. Πότε πρέπει να γίνεται;

Γάτες! Οι πιο άριστοι καλλωπιστές!
Είναι ίσως οι πιο επιμελείς groomer του ζωικού βασιλείου και όσοι μοιράζονται το σπίτι και την καθημερινότητά τους με μία γάτα, γνωρίζουν ότι η προσωπική τους υγιεινή είναι η απόλυτη προτεραιότητά τους. Δικαίως θεωρούνται ένα από τα πιο καθαρά ζώα, καθώς περιποιούνται μόνες τους τον εαυτό τους καθημερινά και για ώρες, για να εξασφαλίσουν ένα φροντισμένο και καθαρό τρίχωμα, πρόσωπο και πατούσες. Γι’ αυτό και κατά κύριο λόγο δεν χρειάζεται να κάνουμε μπάνιο τη γάτα μας, εκτός από κάποιες ειδικές περιπτώσεις. Και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απολύτως απαραίτητο να έχουμε επιλέξει κατάλληλα, ασφαλή προϊόντα για εκείνες. *
Πότε κάνουμε μπάνιο τη γάτα μας;
- Όταν η γάτα μας έχει κινητικά προβλήματα ή αναπηρία και δεν μπορεί να καλλωπιστεί μόνη της ή λόγω ακράτειας λερώνεται συχνά.
Όσοι φροντίζουν ζώα με αναπηρία γνωρίζουν ότι χρειάζεται να προσαρμόσουν ανάλογα και τη δική τους καθημερινότητα, καθώς οι αυξημένες ανάγκες φροντίδας τους προϋποθέτουν αφοσίωση και χρόνο. Ο κτηνίατρος είναι αυτός που θα μας κατευθύνει σωστά για τις ιδιαίτερες ανάγκες του ζώου που φροντίζουμε και ένα από τα πράγματα που θα χρειαστεί να προσαρμόσουμε είναι η ρουτίνα καθαριότητας.
- Όταν έχουν λερωθεί υπερβολικά είτε από ακαθαρσίες είτε επειδή πέρασαν/ κυλίστηκαν σε κάποιο πολύ βρώμικο μέρος ή στην περίπτωση που κάποιο τυχερό γατόνι υιοθετήθηκε από την αδέσποτη ζωή και η καθημερινότητα στους δρόμους έχει κάνει το τρίχωμά του πολύ βρώμικο.
Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να βοηθήσουμε τη γάτα μας στην καθαριότητα καθώς στην προσπάθειά της να καθαριστεί οι ακαθαρσίες και η βρωμιά θα καταλήξουν στο στομάχι της.
- Όταν η γάτα μας είναι πολύ μεγάλης ηλικίας και δεν έχει την ενέργεια ή τη διαύγεια να φροντίσει στο βαθμό που χρειάζεται το τρίχωμά της.
Μπορεί να παρατηρηθεί μείωση ή και πλήρης απώλεια της διάθεσης για καλλωπισμό σε γάτες πολύ μεγάλης ηλικίας με συνέπεια – ειδικά στην περίπτωση μακρύτριχων φυλών – να έχουμε ένα βρώμικο και μπερδεμένο τρίχωμα που της προκαλεί ιδιαίτερη δυσφορία.
- Όταν η γάτα μας είναι παχύσαρκη και συνεπώς δεν μπορεί να φτάσει σε επαρκές μέρος του σώματός της για ολοκληρωμένο καθαρισμό. Αρχικά είναι θέμα υγείας να διατηρούμε το σωστό βάρος της γάτα μας ανάλογα με την ηλικία και τη φυλή της καθώς η παχυσαρκία μπορεί να της προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Πάντως σε οποιαδήποτε περίπτωση η γάτα μας δεν μπορεί να καθαρίσει σωστά τον εαυτό της, χρειάζεται να παρέμβουμε εμείς βοηθώντας την με ένα σωστό μπάνιο.
- Η γάτα μας έχει δερματικά προβλήματα που χρήζουν ειδικής περιποίησης. Εδώ ο μόνος ειδικός είναι ο κτηνίατρός μας, ο οποίος βάσει και της σοβαρότητας της δερματοπάθειας θα μας καθοδηγήσει για το πως και με ποια ειδικά προϊόντα πρέπει να κάνουμε μπάνιο τη γάτα μας για να θεραπεύσουμε το πρόβλημα.
- Μετά τη θεραπεία για ψύλλους και παράσιτα. Αν η γάτα μας “φιλοξένησε” τα ενοχλητικά και δυνητικά πολύ επικίνδυνα αυτά παράσιτα και έκανε θεραπεία για να απαλλαγεί από αυτά, μπορούμε να τη βοηθήσουμε ακόμα παραπάνω και να της δώσουμε ένα υγειές και φροντισμένο μανδύα με ένα καλό μπάνιο.
Ας δούμε λοιπόν κάποιες βασικές συμβουλές για το πως κάνουμε μπάνιο τη γάτα μας
Ας είμαστε ειλικρινείς. Οι περισσότερες γάτες δεν αγαπούν το νερό και ακόμα περισσότερο την «φασαρία» ενός μπάνιου. Συνεπώς, θα χρειαστεί ίσως αρκετή δουλειά από εμάς στο να την εξοικειώσουμε στη ρουτίνα ενός μπάνιου και πιθανότατα δεν θα είναι μία εντελώς διασκεδαστική εμπειρία.
Προετοιμασία
1. Σε κάθε περίπτωση το μπάνιο πρέπει να γίνεται όταν η γάτα είναι ήρεμη, ο χώρος ζεστός, οι πόρτες και τα παράθυρα ΚΛΕΙΣΤΑ και έχοντας από πριν μαζί μας όλα τα «αξεσουάρ» και προϊόντα που θα χρειαστούμε.
2. Ένα σημαντικό βήμα πριν ξεκινήσουμε είναι να «συνδέσουμε» το μπάνιο της με ευχάριστα συναισθήματα και «ανταμοιβές» που για την κάθε γάτα είναι διαφορετικά (μεζέδες, έπαινος, παιχνίδι ή άλλα), όπως επίσης και εμείς να νιώθουμε αυτοπεποίθηση και να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το χειριστούμε. Εάν δεν νιώθουμε σίγουροι μπορούμε πάντα να απευθυνθούμε σε επαγγελματία κομμωτή κατοικίδιων, έχοντας σιγουρευτεί ότι γνωρίζει να χειρίζεται γάτες καθώς η διαδικασία και ο χειρισμός είναι διαφορετικός από αυτόν των σκυλιών.
Τι θα χρειαστούμε
• Σαμπουάν κατάλληλο για γάτες* (δεν χρησιμοποιούμε σαμπουάν για ανθρώπους ή άλλα καθαριστικά)
• Μαλακές πετσέτες (αν είναι χειμώνας καλό είναι να είναι ζεστές για να γίνει το στέγνωμα πιο γρήγορο και πιο ευχάριστο)
• Μία ευρύχωρη λεκάνη ή αν χρησιμοποιήσουμε τη μπανιέρα να έχουμε την τάπα
• Λαστιχένια γάντια (για καλύτερη λαβή αλλά επίσης επειδή δεν αποκλείεται να δεχτούμε κάποιες αμυντικές νυχιές)
• Ένα μικρό εύχρηστο δοχείο
• Χτένα ή γάντι για χτένισμα
• Υπομονή
Μπάνιο. Η ώρα της αλήθειας λοιπόν!
1. Αφήνουμε τη γάτα να εξερευνήσει το χώρο και να ηρεμήσει.
2. Αν έχουμε μακρύτριχη γάτα ξεκινάμε χτενίζοντάς την απαλά για να ξεμπερδέψουμε το τρίχωμα. Αν εντοπίσουμε τυχόν κόμπους καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε κάποιο ειδικό προϊόν για εύκολο χτένισμα όπως το Top Dog EASY COMB ή το Top Dog MIRACLE DETANGLER (για πιο έντονους και δύσκολους κόμπους) προκειμένου να κάνουμε το χτένισμα πιο ανώδυνο και να απομακρύνουμε αποτελεσματικά τους κόμπους.
3. Αν η γάτα μας είναι κοντότριχη , μπορούμε να την περιποιηθούμε αντίστοιχα με ένα γάντι- βούρτσα.
4. Αν η μπανιέρα μας προκαλεί στρες στη γάτα μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία ευρύχωρη λεκάνη ή ακόμα και το νεροχύτη μας. Είναι σημαντικό η γάτα να αισθάνεται ασφάλεια και να µην γλιστράει γι’ αυτό και μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα ειδικό αντιολισθητικό πατάκι.
5. Καλό είναι να φορέσουμε ένα ζευγάρι λαστιχένια γάντια για να έχουμε καλύτερη λαβή αλλά και για προστασία από τυχόν γρατζουνιές.
6. Γεμίζουμε με χλιαρό νερό έως το ύψος των ποδιών της (αν η γάτα είναι ήρεμη και δεν δείχνει σημάδια στρες μπορούμε να βάλουμε λίγο παραπάνω νερό μέχρι το ύψος της κοιλιάς της).
7. Βάζουμε ήρεμα και απαλά τη γάτα μέσα στο νερό και με απαλές κινήσεις, χρησιμοποιώντας ένα μικρό δοχείο βρέχουμε καλά τη ράχη και την κοιλιά της. ΠΡΟΣΟΧΗ. ΔΕΝ βρέχουμε το κεφάλι και τα αυτιά της γάτας. Επίσης καλό είναι να μην προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε το ντους ή τη βρύση καθώς η γάτα μας μπορεί να τρομάξει από την απότομη ροή του νερού.
8. Απλώνουμε - αραιωμένο σύμφωνα με τις οδηγίες – ειδικό σαμπουάν κατάλληλο για γάτες* ομοιόμορφα στο νωπό τρίχωμα και κάνουμε απαλό μασάζ για λίγα λεπτά φροντίζοντας να καλύψουμε όλα τα σημεία (για πολύ βρώμικες γάτες μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβουμε και 2η φορά). ΜΗΝ επιτρέπετε στη γάτα σας να γλείψει το σαμπουάν. Ακόμα και τα κατάλληλα για γάτες σαμπουάν δεν πρέπει να καταλήγουν στο στομάχι της.
9. Αφού ολοκληρώσουμε το σαπούνισμα αφήνουμε το βρώμικο νερό να φύγει και ξεβγάζουμε σχολαστικά τη γάτα μας με καθαρό χλιαρό νερό. Βεβαιωνόμαστε ότι δεν έχουν μείνει υπολείμματα σαμπουάν και αφρού στο τρίχωμα και το δέρμα της γάτας.
10. Για το ξέβγαλμα, είτε έχουμε φροντίσει να έχουμε 2ο δοχείο με καθαρό χλιαρό νερό και ακολουθούμε την ίδια τεχνική ξεβγάζοντας σιγά σιγά με τη βοήθεια ενός δοχείου, είτε για να έχουμε καλύτερο ξέπλυμα και να επισπεύσουμε τη διαδικασία αυτή τη φορά χρησιμοποιούμε το ντους αλλά με χαμηλή πίεση νερού.
11. Αφού ξεβγάλουμε, στεγνώνουμε πολύ καλά τη γάτα τυλίγοντάς την με μία ζεστή πετσέτα. Πιθανώς – ειδικά για μακρύτριχες γάτες – να χρειαστούν 2 πετσέτες με τη δεύτερη να διασφαλίζει ότι την στεγνώσαμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Με απαλό μασάζ και χωρίς να τρίβουμε τη γάτα αφαιρούμε πολύ καλά την υγρασία. Δε συστήνεται η χρήση σεσουάρ καθώς είναι πολύ πιθανό να την τρομοκρατήσει ο θόρυβος. Παρόλα αυτά αν θεωρούμε ότι η γάτα μας μπορεί να ανεχθεί το σεσουάρ και νιώθουμε σίγουροι ότι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε πάνω της τότε απλά βεβαιωνόμαστε ότι δεν είναι στη ρύθμιση του πολύ ζεστού αέρα καθώς υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος.
12. Κατά διαστήματα μιλάμε με ήρεμο τόνο επιβραβεύοντας τη γάτα μας και σε καμία περίπτωση δεν την μαλώνουμε ή την πιέζουμε παραπάνω από όσο ανέχεται.
13. Μετά το μπάνιο αφήνουμε τη γάτα σε ζεστό και οικείο χώρο και πιθανότατά θα τη δούμε να ολοκληρώνει τον καλλωπισμό κάνοντας μόνη της τις τελικές πινελιές στεγνώνοντας και στρώνοντας το τρίχωμά της. Δεν αφήνουμε τη γάτα μας σε εξωτερικό χώρο μετά το μπάνιο (ακόμα και το καλοκαίρι). Σιγουρευόμαστε ότι έχει στεγνώσει εντελώς πριν της επιτρέψουμε να βγει έξω. Ειδικά το χειμώνα συστήνεται να μείνει μέσα για τουλάχιστον 12 ώρες.
14. Επειδή μετά το μπάνιο είναι πιθανό η γάτα να αναζητήσει κρυψώνα για να ηρεμήσει και έτσι να καθυστερήσει το στέγνωμά της, μπορείτε να την βάλετε για λίγη ώρα σε ένα γατοφόρο στρώνοντας μία στεγνή και ζεστή πετσέτα, δίνοντάς της έτσι το χώρο και το χρόνο να ηρεμήσει και να στεγνώσει σωστά.
Αν φτάσατε μέχρι εδώ συγχαρητήρια! Μόλις «πήγατε» εκεί που λίγοι έχουν τολμήσει και βγήκατε αλώβητοι για να το διηγηθείτε . Το γατόνι μας καλό είναι να νιώθει το μπάνιο σαν παιχνίδι ή τουλάχιστον να το ανεχτεί ως αναγκαίο αλλά όχι τραυματικό. Αν η γάτα μας δείχνει σημάδια έντονου στρες και πανικού δεν προχωράμε. Είναι καλύτερο, αν υπάρχει το περιθώριο, να γίνει σε άλλη στιγμή ή να απευθυνθούμε σε επαγγελματία κομμωτή κατοικίδιων ή τον κτηνίατρό μας για να μας δώσει εναλλακτικές.
Λίγα λόγια για το βραβευμένο, κατάλληλο και για γάτες σαμπουάν *Green Clay από την Golden Line της Top Dog.
Η σειρά προϊόντων από την Golden Line της Top Dog δημιουργήθηκε για να καλύψει καταστάσεις που χρήζουν αυξημένης και ιδιαίτερης φροντίδας. Κύριο γνώρισμα της σειράς είναι η χρήση και ο συνδυασμός πολυτελών φυσικών συστατικών που δίνουν εκπληκτικό αποτέλεσμα και λύσεις σε απαιτητικά τριχώματα.
*Το Green Clay, κορωνίδα της σειράς, αποτελεί το πιο καινοτόμο προϊόν της εταιρείας με υψηλή συγκέντρωση ενεργής βιολογικής Αλόης (80%), Βεντονίτη και Πράσινη Άργιλο η οποία έχει βαθιά καθαριστική δράση. Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και τις μη βακτηριακές οσμές, εξαφανίζει τη λιπαρότητα και βοηθάει στην καλύτερη ενυδάτωση του δέρματος και του τριχώματος. Οι πρωτεΐνες φυτικής Κερατίνης ενισχύουν την ενυδατική δράση του σαμπουάν και δίνουν εκπληκτική λάμψη. Ταυτόχρονα η υψηλή περιεκτικότητα σε έλαιο Argan, Ελαιόλαδο, Πρίμουλα, Καλέντουλα και Jojoba συνεισφέρουν στη μακροπρόθεσμη υγεία της τρίχας του κατοικίδιου.
Για όλους τους παραπάνω λόγους το Green Clay είναι η ιδανική επιλογή για το μπάνιο της γάτας σας!
Δείτε επίσης:

Η υγεία των κατοικιδίων μας είναι υψίστης σημασίας για την ευζωία τους. Στο άρθρο μας, ο κτηνίατρος Μιλτιάδης Σβανιάς αναλύει τις πιο συχνές ασθένειες που μπορεί να επηρεάσουν τα ζώα συντροφιάς, όπως προβλήματα του πεπτικού συστήματος, αλλεργίες και λοιμώξεις. Μέσω της έγκαιρης αναγνώρισης των συμπτωμάτων και της κατάλληλης φροντίδας, μπορούμε να διασφαλίσουμε την καλή υγεία των αγαπημένων μας φίλων.

Στο πρόσφατο τεύχος του Marketing Week, η Top Dog είχε την τιμή να παρουσιάσει τη φιλοσοφία, την ανάπτυξη και το όραμά της. Η δημοσιογράφος Έλικα Ροζάκη αναλύει τις εξελίξεις στην αγορά pet care, αναφέροντας αναγνωρισμένες εταιρείες του χώρου. Μέσα από τη συνέντευξη του ιδρυτή μας, Κωνσταντίνου Μαστραντωνάκη, αναδεικνύεται η δέσμευσή μας για τη φροντίδα των κατοικιδίων με φυσικά προϊόντα υψηλής ποιότητας.