ESPA BannerESPA Banner
ESPA BannerESPA Banner

Οδηγός για Υπεύθυνη υιοθεσία ειδικά το 2020.

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε το 2020 λόγω της πανδημίας και οι εναλλασσόμενες καραντίνες έχουν διαταράξει την καθημερινότητα και την ισορροπία στις ζωές όλων μας. Φιλοζωικές οργανώσεις και δήμοι αναφέρουν πως παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για υιοθεσία αδέσποτων ζώων, ειδικά κατά τις περιόδους lockdown, αφού πολλοί αποκτούν την επιθυμία να καλωσορίσουν ένα νέο “μέλος” στην οικογένεια. Ωστόσο η αυξημένη αυτή ζήτηση δημιουργεί μεγάλη ανησυχία για τις συνέπειες που μπορεί να έχει για το ζώο μία απόφαση που επηρεάζεται από τη συγκεκριμένη συνθήκη, καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η ζωή μαζί τους όταν σύντομα θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις εκτός σπιτιού.
Τα πλεονεκτήματα του να συγκατοικείς με ένα κατοικίδιο παραμένουν πάντα ίδια - ή και ακόμα περισσότερα σε δύσκολες περιόδους - αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η απόφαση να υιοθετήσουμε ένα κατοικίδιο απαιτεί φροντίδα και δέσμευση από μέρους μας και θα μας συνοδεύει για πολύ καιρό, ακόμα και μετά την καραντίνα.
Δεν περιγράφεται με λόγια το συναίσθημα και η αξία της συγκατοίκησης με αυτήν την “πηγή” αγάπης, συντροφικότητας, αφοσίωσης και χαράς αλλά ας μην ξεχνάμε ότι τα ζώα δεν αντιλαμβάνονται τον κόσμο με τα δικά μας κριτήρια. Ειδικά ζώα που ζουν στο δρόμο ή σε καταφύγια για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ναι μεν έχουν απόλυτη ανάγκη να βρουν ένα δικό τους σπίτι και την αγάπη που αξίζουν, αλλά χρειάζονται επίσης χρόνο και υπομονή να γνωρίσουν τη νέα τους οικογένεια, να προσαρμοστούν στη νέα “σπιτίσια” ζωή και να μάθουν να ζουν αρμονικά μαζί μας. Ας μην ξεχνάμε ότι σκύλοι και γάτες είναι ζώα που λατρεύουν το πρόγραμμα και κάθε απότομη και μεγάλη αλλαγή τους προκαλεί έντονο στρες.
Αν πραγματικά είστε έτοιμοι να καλωσορίσετε ένα νέα τετράποδο μέλος στο σπίτι και την καθημερινότητά σας, και έχετε ενημερωθεί για το τι σημαίνει υπεύθυνη υιοθεσία, τότε δε μένει παρά να επικοινωνήσετε με τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής σας, να ακολουθήσετε τις οδηγίες τους και να ετοιμαστείτε να απολαύσετε ένα συναρπαστικό ταξίδι με το κατοικίδιο που θα υιοθετήσετε, γεμάτο χάδια, αγκαλιές και αγάπη.

Μερικά ακόμα πλεονεκτήματα του να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο:

• Δίνετε μία καλύτερη ζωή και την αγάπη που αξίζει σε ένα ζώο που έχει περάσει δύσκολα
• Η συγκατοίκηση με κατοικίδια - ειδικά στα παιδιά - δίνει ανεκτίμητα μαθήματα σεβασμού, υπευθυνότητας και αλληλοφροντίδας
• Υποστηρίζετε και ενισχύετε το έργο φιλοζωικών οργανώσεων που έχουν αφιερωθεί στη διάσωση και φροντίδα αδέσποτων ζώων

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την υιοθεσία αδέσποτων ζώων:

Γνωρίζω σχετικά με την υγεία του ζώου που υιοθετώ;

Πριν υιοθετήσετε ένα ζώο από ένα ευυπόληπτο φιλοζωικό σωματείο/σύλλογο ή το δήμο σας ρωτήστε αν έχει γίνει πλήρης ιατρικός έλεγχος, αν έχει εμβολιαστεί και αποπαρασιτωθεί και αν φέρει ήδη microchip που θα καταχωρηθεί πλέον σε εσάς ή αν θα πρέπει να προγραμματίσετε εσείς την εμφύτευσή του σε κάποιον κτηνίατρο. Αντίστοιχα θα πρέπει να ενημερωθείτε και σχετικά με τη στείρωση του ζώου. Ακόμα ρωτήστε για προϋπάρχουσα ιατρική κατάσταση προκειμένου να λάβετε αναλυτικές και ακριβείς οδηγίες για το χειρισμό της.

Είναι εκπαιδεύσιμο ένα αδέσποτο ζώο, ειδικά ενήλικο ή μεγάλης ηλικίας?

ΝΑΙ (ανεξάρτητα από την ηλικία τους). Πολλά από τα ζώα που βρίσκονται σε καταφύγια εκπαιδεύονται από τους διασώστες τους για να είναι έτοιμα για το νέο τους σπίτι, μερικά έχουν ήδη εκπαίδευση στη βασική υπακοή από προηγούμενο κηδεμόνα και είναι έτοιμα να μάθουν ακόμα περισσότερα, και φυσικά ένα νεαρό κουτάβι έχει κάθε περιθώριο να μάθει μέσω εκπαίδευσης. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται υπομονή, θετική ενθάρρυνση και μεγάλες δόσεις αγάπης.

Μπορώ να επιλέξω φυλή, φύλο, μέγεθος, ηλικία;

Σε συνεργασία με τους έμπειρους εθελοντές των φιλοζωικών σωματείων θα βρείτε το κατάλληλο κατοικίδιο για εσάς βάσει του τρόπου ζωής σας, του χρόνου που μπορείτε να διαθέσετε, το επίπεδο εξοικείωσης και όλους εκείνους του παράγοντες που θα εξασφαλίσουν την ομαλή συμβίωσή σας με το νέο μέλος, ούτως ώστε να απολαύσουν και οι δύο πλευρές τα περισσότερα δυνατά πλεονεκτήματα.

Δείτε επίσης:

Αποκαλύπτοντας τις αξιοθαύμαστες ιδιότητες της Καλέντουλας (Calendula Officinalis)

Αποκαλύπτοντας τις αξιοθαύμαστες ιδιότητες της Καλέντουλας (Calendula Officinalis)

Καλώς ήλθατε και πάλι στην ψηφιακή μας εγκυκλοπαίδεια όπου μπορείτε να βρείτε και να ενημερωθείτε για ποικίλα θέματα που αφορούν […]

Απαλό μπάνιο για σκύλους με κινητικά προβλήματα: Συμβουλές για μια εμπειρία χωρίς άγχος.

Απαλό μπάνιο για σκύλους με κινητικά προβλήματα: Συμβουλές για μια εμπειρία χωρίς άγχος.

Το μπάνιο των πιστών μας φίλων είναι ένα σημαντικό μέρος της ρουτίνας φροντίδας τους, αλλά μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολο […]

Αλόη Βέρα: Το Μυστικό για Υγιές και Λαμπερό Τρίχωμα στα Κατοικίδια

Αλόη Βέρα: Το Μυστικό για Υγιές και Λαμπερό Τρίχωμα στα Κατοικίδια

Στην καρδιά της φυσικής περιποίησης για κατοικίδια, ένα συστατικό διαπρέπει για τις ξεχωριστές ευεργετικές του ιδιότητες - η Αλόη Βέρα. […]