ESPA BannerESPA Banner
ESPA BannerESPA Banner
Καλλωπισμός κατοικιδίων- Συμβουλές

Περιποίηση σκύλου: Συμβουλές και λάθη στον καλλωπισμό κατοικίδιων.

Περιποίηση και φροντίδα σκύλου

Υπάρχουν αρκετές συμβουλές για τον καλλωπισμό και περιποίηση σκύλων που προτείνουμε για το βέλτιστο αποτέλεσμα, ενώ ταυτόχρονα εντοπίζουμε και μερικά λάθη που κάνουν οι κηδεμόνες κατοικίδιων που χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα ή τη διάρκεια του καλλωπισμού.
H εταιρεία μας είναι πλέον μια καταξιωμένη επιλογή για προϊόντα καλλωπισμού κατοικίδιων, δερμοκαλλυντικά κατοικίδιων και γενικότερα προϊόντων για την φροντίδα των αγαπημένων μας ζώων.
Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε σε μερικές σημαντικές συμβουλές και κάποια κοινά λάθη στην περιποίηση του σκύλου μας.

Φροντίδα κατοικιδίων:

Όλοι όσοι έχουν κατοικίδια πρέπει να γνωρίζουν πως ο καλλωπισμός κατοικίδιων είναι μια συνεχής διαδικασία . Το να δείχνουμε αγάπη και αφοσίωση στα ζώα μας είναι μια μακρά διαδικασία που απαιτεί διαρκή προσοχή. Επιπλέον, ο καλλωπισμός των ζώων δεν περιορίζεται μόνο στους σκύλους αλλά καλύπτει και άλλες κατηγορίες κατοικίδιων. Θα λέγαμε πως η περιποίηση των ζώων έχει λιγότερο να κάνει με την ομορφιά τους, αλλά αντιθέτως καλύπτει την ευεξία, την υγιεινή, την άνεση και μακροζωία του κατοικίδιου μας. Επιπροσθέτως, πολλές φυλές σκύλων (π.χ. με σγουρό τρίχωμα ή μακριά τρίχα ) απαιτούν ειδική μεταχείριση ή ειδικά προϊόντα για καλύτερα αποτελέσματα οπότε θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν όταν φροντίζετε το κατοικίδιό σας.

Σημαντικά σημεία προσοχής


Περιποίηση κατοικίδιων: Σημασία σωστής εκπαίδευσης

Όταν περιποιείστε τον σκύλο σας - ή οποιοδήποτε άλλο κατοικίδιο - είναι σημαντικό αυτό να νιώθει οικεία με εσάς και τις κινήσεις σας. Έτσι, το κατοικίδιό σας δεν θα πρέπει να αισθάνεται φόβο από τις κινήσεις σας ή τις χειρονομίες σας ώστε να έχετε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Όσο πιο σύντομα εκπαιδεύσετε το κατοικίδιό σας ώστε να έχει οικειότητα με άλλους ανθρώπους ή με όσους ακουμπάνε τις πατούσες, τα αυτιά ή την ουρά του τόσο το καλύτερο. Αυτό θα πρέπει να ξεκινάει ιδανικά από μικρή ηλικία ενώ χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να είναι πετυχημένο.

Βασικές συμβουλές καλλωπισμού σκύλων:

Να είστε σύντομοι και διασκεδαστικοί

Ένα συνηθισμένο λάθος των κηδεμόνων κατοικίδιων είναι ότι καθυστερούν κατά τον καλλωπισμό του σκύλου τους. Αντιθέτως, ο καλλωπισμός του κατοικίδιου μας (χτένισμα, τοπικός καθαρισμός, περιποίηση πατούσας, νυχιών και αυτιών) θα πρέπει να διαρκεί μερικά μόνο λεπτά. Μπορείτε έτσι να προσθέσετε και άλλες ημέρες για την περιποίησή του μέσα στην εβδομάδα, και έχοντας μικρότερη διάρκεια γλιτώνετε τον ενδεχόμενο εκνευρισμό του κατοικίδιου σας.
Μερικές λιχουδιές μπορούν επίσης να βοηθήσουν ώστε να έχετε μια πετυχημένη ρουτίνα στον καλλωπισμό. Ανταμείβοντας το κατοικίδιό σας με μικρές λιχουδιές ή με απαλές κινήσεις των χεριών σας επιβραβεύετε το κατοικίδιό σας και του δείχνετε πως βαδίζει στο σωστό δρόμο. Έτσι διευκολύνετε κατά πολύ τη συνολική διαδικασία.
Για το λούσιμο ισχύει ο ίδιος κανόνας, δηλαδή ότι θα πρέπει να είναι όσο σύντομο γίνεται, αλλά όχι πρόχειρο και βιαστικό. Το ελλιπές λούσιμο ή το πρόχειρο ξέβγαλμα ή στέγνωμα μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και να προκαλέσει ερεθισμό και φαγούρα στο σκύλο μας λόγω των υπολειμμάτων σαμπουάν και υγρασίας που μένει στο δέρμα και το τρίχωμα.

Κοινά λάθη στην περιποίηση και τον καλλωπισμό κατοικίδιων


Προσοχή στην επιλογή σαμπουάν κατοικίδιων


- Ένα από τα πιο κοινά και σημαντικά λάθη είναι η χρήση σαμπουάν που προορίζονται για ανθρώπους. Είναι απολύτως απαραίτητο να χρησιμοποιούμε σαμπουάν ειδικά για σκύλους καθώς το pH του δέρματος των σκύλων είναι διαφορετικό από το ανθρώπινο  και τα ανθρώπινα σαμπουάν μπορεί να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα στο κατοικίδιό μας.
Ποσότητα σαμπουάν
- Κοινό λάθος που πολλοί κηδεμόνες κάνουν κατά τον καλλωπισμό είναι να βάζουν μεγαλύτερη ποσότητα από σαμπουάν σκύλων το οποίο εκτός από «σπατάλη» προϊόντος καθώς τα σαμπουάν Top Dog λειτουργούν με αραίωση, δεν επιτρέπει να απλωθεί το σαμπουάν ομοιόμορφα σε όλο το σώμα του σκύλου και έτσι μένουν σημεία ελλιπώς λουσμένα.
- Επίσης, τα μάτια, τα αυτιά και το κεφάλι του κατοικίδιου σας είναι ζώνες του σώματος που χρειάζονται προσοχή για να αποφύγετε τυχόν ερεθισμούς. Αν και τα προϊόντα καθώς και τα σαμπουάν μας είναι 100% ασφαλή για το δέρμα του σκύλου σας, το να πέσει σαμπουάν στα μάτια του κατοικίδιου σας μπορεί να δημιουργήσει εκνευρισμό και άγχος σε αυτά. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να μην μπει νερό στα αυτιά καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό. Την επόμενη φορά που θα φροντίσετε το ζώο σας δώστε επιπλέον προσοχή στην περιοχή του κεφαλιού την οποία είναι καλύτερο να τη λούζετε βρέχοντας με αραιωμένο σαμπουάν τις παλάμες σας και να ξεπλένετε σχολαστικά πάλι με βρεγμένες παλάμες και όχι ρίχνοντας νερό απ'ευθείας από το ντους.

Μην είστε ανυπόμονοι

Έχοντας καλλωπίσει το κατοικίδιό μας και νιώθοντας το απαλό και περιποιημένο τρίχωμά του μπορεί να μας δημιουργηθεί η ανάγκη να το χαρούμε με μία βόλτα. Προτείνουμε να αποφύγετε να το κάνετε αυτό, ειδικά για τις πρώτες ώρες μετά από την περιποίηση. Είναι υψίστης σημασίας να αφήσετε το τρίχωμα του σκύλου σας να στεγνώσει πλήρως και να φύγει τελείως η υγρασία από αυτό ώστε να μην προσελκύσει σκόνη και βρωμιά από έξω. Όχι μόνο θα διατηρήσετε την άψογη εμφάνιση του σκύλου σας, αλλά θα γλυτώσετε και χρόνο με το να αποφύγετε τον καλλωπισμό του σκύλου σας ξανά σε περίπτωση που λερωθεί από το παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο μπορείτε πάντα να περιποιηθείτε τοπικά με το σαμπουάν αφρού Dry Cleaning. Προτείνουμε να περιμένετε τουλάχιστον 4-5 ώρες πριν βγάλετε έξω τον σκύλο σας για μια βόλτα.

Μην ξεχνάτε τα νύχια

Μία παράληψη πολλών κηδεμόνων είναι να αμελούν το κόψιμο των νυχιών των κατοικίδιών τους. Τα βραχώδη, με χώμα και σκληρά εδάφη λειτουργούν σαν φυσικές λίμες για τα νύχια των σκύλων αλλά καθώς τα περισσότερα σκυλιά μένουν σε εσωτερικούς χώρους και δεν κάνουν βόλτες σε τέτοια εδάφη δεν γίνεται φυσικός καλλωπισμός των νυχιών. Eίναι καλή ιδέα να κόβετε τα νύχια των κατοικίδιών σας με ειδικό ψαλίδι νυχιών σκύλων κάθε 3 με 4 εβδομάδες ώστε να τους προσφέρετε άνεση και να εξαλείψετε τον κίνδυνο μικροτραυματισμού προς εσάς αλλά και σε εκείνα. ΠΡΟΣΟΧΗ: η διαδικασία είναι αρκετά λεπτή, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στον σκύλο και αν δεν είστε απολύτως σίγουροι ότι μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας χωρίς να τραυματίσετε το μαλακό μέρος του νυχιού, απευθυνθείτε αποκλειστικά σε επαγγελματία groomer ή τον κτηνίατρό σας. Ο τραυματισμός από κόψιμο νυχιών είναι πολύ επίπονος και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού των νεύρων και των αγγείων.
Ξεκινήστε τον καλλωπισμό με φυσικά προϊόντα για κατοικίδια
Η Top Dog έχει δημιουργήσει μια μεγάλη γκάμα από φυσικά προϊόντα κατοικίδιων και καλλυντικά για σκύλους, γάτες και κουνέλια που κάνουν την περιποίηση των κατοικίδιων στο σπίτι μια γρήγορη, αξιόπιστη, ασφαλή και διασκεδαστική λύση τόσο για τους κηδεμόνες, αλλά κυρίως και για το κατοικίδιο σας. Εξερευνήστε τώρα την σειρά προϊόντων μας για ζώα, καθώς και το δίκτυο διανομής μας . Στο blog μας θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για περιποίηση κατοικίδιων και πληροφορίες για των καλλωπισμό τους ώστε να τους χαρίσετε την προσοχή που αξίζουν!

Δείτε επίσης:

Αποκαλύπτοντας τις αξιοθαύμαστες ιδιότητες της Καλέντουλας (Calendula Officinalis)

Αποκαλύπτοντας τις αξιοθαύμαστες ιδιότητες της Καλέντουλας (Calendula Officinalis)

Καλώς ήλθατε και πάλι στην ψηφιακή μας εγκυκλοπαίδεια όπου μπορείτε να βρείτε και να ενημερωθείτε για ποικίλα θέματα που αφορούν […]

Απαλό μπάνιο για σκύλους με κινητικά προβλήματα: Συμβουλές για μια εμπειρία χωρίς άγχος.

Απαλό μπάνιο για σκύλους με κινητικά προβλήματα: Συμβουλές για μια εμπειρία χωρίς άγχος.

Το μπάνιο των πιστών μας φίλων είναι ένα σημαντικό μέρος της ρουτίνας φροντίδας τους, αλλά μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολο […]

Αλόη Βέρα: Το Μυστικό για Υγιές και Λαμπερό Τρίχωμα στα Κατοικίδια

Αλόη Βέρα: Το Μυστικό για Υγιές και Λαμπερό Τρίχωμα στα Κατοικίδια

Στην καρδιά της φυσικής περιποίησης για κατοικίδια, ένα συστατικό διαπρέπει για τις ξεχωριστές ευεργετικές του ιδιότητες - η Αλόη Βέρα. […]