ESPA BannerESPA Banner
ESPA BannerESPA Banner
Άσπρος Σκύλος- Προϊόντα καλλωπισμού σκύλων Top Dog

Πως λειτουργούν τα λευκαντικά σαμπουάν

Το χρώμα στο τρίχωμα των σκύλων – Εξειδικευμένα σαμπουάν κατοικιδίων για τέλειο λευκό τρίχωμα

Το χρώμα στο τρίχωμα των σκύλων είναι θέμα γενετικής και διαμορφώνεται από τα γονίδια που κληροδοτούνται από τους γονείς στους απογόνους. Ο θύλακας κάθε τρίχας περιβάλλεται από κύτταρα χρωστικής που μεταφέρουν τη μελανίνη στην τρίχα που αναπτύσσεται. Το χρώμα στο τρίχωμα των σκύλων διαμορφώνεται βάσει 2 τύπων μελανίνης. Της ευμελανίνης που δίνει το καφέ – μαύρο χρώμα και της φαιομελανίνης που δίνει το κίτρινο – κόκκινο. Ανάλογα από το είδος της μελανίνης για την οποία δίνει «εντολή» παραγωγής το μελανοκύτταρο του θύλακα έχουμε το χρώμα στο τρίχωμα του σκύλου. Στην περίπτωση λοιπόν του λευκού χρώματος στο τρίχωμα , ουσιαστικά δεν υπάρχει παραγωγή μελανίνης. Στην πραγματικότητα η τρίχα είναι διάφανη – ημιδιάφανη και αντιλαμβανόμαστε το λευκό λόγω του τρόπου που το φως αντανακλάται πάνω στην τρίχα.

Μπορούμε επομένως να αντιληφθούμε για ποιό λόγο οποιαδήποτε χρωστική από το εξωτερικό περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει το λευκό χρώμα στο τρίχωμα. Σκόνη, υγρασία, φαγητό και διάφορες χρωστικές από το περιβάλλον μπορούν να αφήσουν στίγματα ή να κάνουν το τρίχωμα να φαίνεται κιτρινωπό, γκρι ή λεκιασμένο και ενώ στα υπόλοιπα χρώματα το μπάνιο μπορεί να διώξει τις χρωστικές δυστυχώς η λευκή τρίχα τις απορροφά. Δημιουργείται λοιπόν η ανάγκη εξειδικευμένων προϊόντων καθαρισμού και φροντίδας αυτού του τριχώματος τα οποία έχουν την ιδιότητα να επαναφέρουν το λευκό του χρώμα.

Χαρακτηριστικοί αντιπρόσωποι της κατηγορίας λευκότριχων σκύλων είναι φυλές όπως τα Μαλτέζ (Maltese), τα λευκά Γουέστ Χάιλαντ Τεριέ (Westies), τα Σαμογιέντ (Samoyeds), τα Μπισόν Φριζέ (Bichon Frise) τα λευκά Πουντλ ή Κανίς (Poodles), οι Λευκοί Ποιμενικοί (White Shepherds) και αρκετές άλλες φυλές όπως επίσης και διάφοροι συνδυασμοί που όπως αναφέραμε λόγω γονιδίων αναπτύσσουν λευκό τρίχωμα.

Ποια είναι λοιπόν τα εξειδικευμένα προϊόντα για λευκό τρίχωμα; 

Contents [show]

Μπαίνοντας απευθείας στο θέμα, υπάρχουν έξι τύποι λευκαντικών σαμπουάν. Καθένας από αυτούς έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.

1. Σαμπουάν με μπλε λουλακί βαφή

Αυτός ο τύπος σαμπουάν επιτυγχάνει τη λεύκανση τριχώματος προσθέτοντας το ιώδες (indigo blue) χρώμα στην πορτοκαλί / κίτρινη παλέτα του μανδύα εξουδετερώνοντας τους κίτρινους τόνους και έχει ως αποτέλεσμα μια ζωντανή λευκή απόχρωση. Αυτό το σαμπουάν χρησιμοποιείται για άμεσα και ορατά αποτελέσματα. Το μειονεκτήματά του ωστόσο είναι ότι το αποτέλεσμα δεν έχει διάρκεια ενώ ένα άλλο σημείο προσοχής είναι ότι αν χρησιμοποιηθεί μεγάλη/περισσότερη από όσο πρέπει ποσότητα σαμπουάν, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι μωβ λευκό ή γκρίζο λευκό.
To Top Dog Whitening Shampoo ανήκει σε αυτή την κατηγορία με τη διαφορά ότι εισχωρεί ελάχιστα στο εσωτερικό της τρίχας αφαιρώντας αποτελεσματικά τους κίτρινους τόνους και δίνει εξαιρετική απόχρωση στο λευκό διατηρώντας τον μανδύα ενυδατωμένο και λαμπερό. Ένα άλλο πλεονέκτημά του έναντι άλλων μπλε σαμπουάν είναι η ποιότητα του λευκού και η μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο λόγω του διοξειδίου του Τιτανίου (TiO2) και τις ελαφριές σιλικόνες που περιέχει.

2. Σαμπουάν Διαύγασης

Αυτά τα καθαριστικά σαμπουάν έχουν χαμηλό pH (3-4), πολύ χαμηλότερο από το δέρμα του κατοικίδιου ζώου (6-7,5). Είναι εκπληκτικά για την τραγανή υφή της τρίχας και την απομάκρυνση της βρωμιάς, αλλά επιδρούν διαβρωτικά στο μανδύα προκειμένου να μπορέσουν να αποκαλύψουν το λευκό του. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολύ συχνά και ο μανδύας χρειάζεται εντατική ενυδάτωση μετά τη χρήση τους.

3. Λευκαντικά σαμπουάν (με ή χωρίς οξυζενέ)

Τα λευκαντικά σαμπουάν έχουν υψηλό pH, το οποίο είναι πολύ υψηλότερο από το δέρμα του κατοικίδιου ζώου. Διαβρώνουν το τρίχωμα και διαλύουν τις χρωστικές που έχουν διεισδύσει στον πυρήνα της τρίχας, δίνοντας ένα ισχυρό αποτέλεσμα λεύκανσης, αλλά μπορεί να προκαλέσουν βλάβη εάν πέσουν στα μάτια. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για λίγα λεπτά / δευτερόλεπτα διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος χημικού εγκαύματος στον πυρήνα των μαλλιών, μετατρέποντας το χρώμα της τρίχας σε κίτρινο.

4. Ενζυματικά σαμπουάν


Τα ενζυματικά σαμπουάν διαλύουν ορισμένες ουσίες και χρωστικές στις τρίχες δίνοντας ένα ωραίο αποτέλεσμα λεύκανσης, αλλά χρειάζονται πολλές εφαρμογές για να δώσουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Μερικές φορές είναι πιθανό να μη λειτουργήσουν με ορισμένες ουσίες και ίσως να αποδεικτούν αναποτελεσματικά.

5. Σαμπουάν και Σπρέι Βαφής


Αυτά τα σαμπουάν έχουν υψηλότερο pΗ (7.8-11.2) και στοχεύουν περισσότερο στην κάλυψη των ανεπιθύμητων χρωστικών και όχι στην απομάκρυνσή τους με το να ανοίγουν τα λέπια της τρίχας ώστε να εισχωρήσει η κατάλληλη χρωστική. Αυτή η επίδραση μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες και συνήθως απαιτούνται πολλά βήματα και πολλά προϊόντα που εμπλέκονται στη διαδικασία, καθιστώντας την πολύ δαπανηρή και πολύπλοκη μέθοδο.

6. Οπτική ενίσχυση με ελαφρές σιλικόνες και φυσικό διοξείδιο του τιτανίου (TiO2)

Το σαμπουάν Top Dog Colour Plus χρησιμοποιεί αυτήν την καινοτόμο μέθοδο. Περιέχει ένα ειδικό μείγμα από σιλικόνες και TiO2 (Διοξείδιο του Τιτανίου), το οποίο προσκολλάται στην επιφάνεια της τρίχας και αυξάνει το βαθμό σκέδασης του φωτός αφήνοντας ένα πολύ απαλό και ελαφριάς υφής αποτέλεσμα στον μανδύα. Το σαμπουάν Colour Plus μπορεί να δώσει ένα πραγματικά ακτινοβόλο λευκό χωρίς να διαβρώνει ή να καταστρέφει το τρίχωμα αλλά είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό και σε σκουρόχρωμο τρίχωμα όπως σε Ασημένιο, Γκρι, Μαύρο και Καφέ. Τα αποτελέσματα της φωτεινότητας και της ενίσχυσης χρώματος βελτιώνονται κάθε φορά που χρησιμοποιείται το σαμπουάν Colour Plus. Το ισχυρό πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί συχνά επειδή ενυδατώνει το δέρμα και τον μανδύα και έχει ένα πολύ ήπιο χαρακτήρα.

Δείτε επίσης:

Αποκαλύπτοντας τις αξιοθαύμαστες ιδιότητες της Καλέντουλας (Calendula Officinalis)

Αποκαλύπτοντας τις αξιοθαύμαστες ιδιότητες της Καλέντουλας (Calendula Officinalis)

Καλώς ήλθατε και πάλι στην ψηφιακή μας εγκυκλοπαίδεια όπου μπορείτε να βρείτε και να ενημερωθείτε για ποικίλα θέματα που αφορούν […]

Απαλό μπάνιο για σκύλους με κινητικά προβλήματα: Συμβουλές για μια εμπειρία χωρίς άγχος.

Απαλό μπάνιο για σκύλους με κινητικά προβλήματα: Συμβουλές για μια εμπειρία χωρίς άγχος.

Το μπάνιο των πιστών μας φίλων είναι ένα σημαντικό μέρος της ρουτίνας φροντίδας τους, αλλά μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολο […]

Αλόη Βέρα: Το Μυστικό για Υγιές και Λαμπερό Τρίχωμα στα Κατοικίδια

Αλόη Βέρα: Το Μυστικό για Υγιές και Λαμπερό Τρίχωμα στα Κατοικίδια

Στην καρδιά της φυσικής περιποίησης για κατοικίδια, ένα συστατικό διαπρέπει για τις ξεχωριστές ευεργετικές του ιδιότητες - η Αλόη Βέρα. […]