ESPA BannerESPA Banner
ESPA BannerESPA Banner

Τα 9 απαραίτητα βήματα για σωματικά και πνευματικά υγιή κατοικίδια

Όταν γινόμαστε κηδεμόνες, φροντιστές, σύντροφοι και οικογένεια για ένα κατοικίδιο υιοθετούμε μαζί και την υποχρέωση να τα κρατάμε ασφαλή, υγιή και χαρούμενα. Και παρόλο που η αδιαπραγμάτευτη αγάπη, η συναναστροφή μαζί τους, η κοινωνικοποίηση και το παιχνίδι μπορεί να εξασφαλίσει το τελευταίο, η διατήρηση της υγείας τους προϋποθέτει από εμάς και πρακτικές ενέργειες που απαιτούν προγραμματισμό, δέσμευση αλλά και οικονομικό κόστος που πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας όταν αποκτούμε ένα κατοικίδιο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ;

 • Σωστή διατροφή
 • Η σωστή διατροφή και η διατήρηση του ιδανικού βάρους ανάλογα την ηλικία και τη φυλή του κατοικιδίου μας, είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι στη διατήρηση της καλής του υγείας. Συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο μας για το τι και πόσο πρέπει να τρώει το κατοικίδιό μας για να καλύπτει τις διατροφικές του ανάγκες, τη σωματοδομή, το γερό σκελετό και τη σωστή λειτουργία των οργάνων του. Υπάρχει πλέον πληθώρα ποιοτικών τροφών αλλά και υγιεινών σνακ που μπορούμε να επιλέξουμε για το κατοικίδιό μας, προσαρμόζοντας όταν και εφόσον χρειάζεται το είδος και την ποσότητα.
 • Εμβολιασμός
 • Ο εμβολιασμός των κατοικιδίων μας είναι απολύτως απαραίτητος καθώς τα προστατεύει από πολύ επικίνδυνες για την υγεία έως και θανατηφόρες ασθένειες όπως η λύσσα, ο τύφος, η λεπτοσπείρωση, η τραχειοβρογχίτιδα, η ηπατίτιδα, η νόσος του Carré (μόρβα), η ρινοτραχεΐτιδα, ο παρβοϊός, η περιτονίτιδα κ.α. Ταυτόχρονα αποτρέπει τη μετάδοση των ασθενειών αυτών από το ένα ζώο στο άλλο. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για το πρωτόκολλο εμβολιασμού που πρέπει να ακολουθήσει το κατοικίδιό σας και διατηρείτε ενημερωμένο το βιβλιάριο εμβολιασμού του.
 • Τακτικός κτηνιατρικός έλεγχος
 • Εκτός από τον εμβολιασμό, η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι απαραίτητη και για τον έλεγχο της υγείας, του βάρους, της ανάπτυξης και την συνολικής εικόνας του κατοικιδίου μας. Οι ανάγκες των κατοικιδίων όσον αφορά τη διατροφή, τις ανάγκες άσκησης και πνευματικής διέγερσης αλλά και η συνολική κατάσταση της υγείας τους αλλάζουν καθώς μεγαλώνουν. Ανάλογα τη φυλή, το βάρος και άλλους παράγοντες της καθημερινότητάς τους, οι ανάγκες διαφέρουν και οι γενικοί κανόνες δεν ισχύουν πάντα για όλα τα κατοικίδια. Συνεπώς, πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι και να ξέρουμε πως χρειάζεται να προσαρμόζουμε τη φροντίδα τους ούτως ώστε να διατηρούμε την ευζωία και την ευημερία τους.
 • Αποπαρασίτωση
 • Μέριμνα για την τακτική και συνεπή αποπαρασίτωτη των κατοικίδιων ζώων από εσωτερικά και εξωτερικά παράσιτα όπως οι ψύλλοι, οι σκνίπες, τα τσιμπούρια και άλλα παράσιτα δεν εξασφαλίζει μόνο την απαλλαγή από την ενόχληση που μπορεί να προκαλούν στο κατοικίδιο, αλλά κυρίως από τη μετάδοση πολύ επικίνδυνων ασθενειών που τα παράσιτα μεταδίδουν. Μαζί με τον εμβολιασμό, η αποπαρασίτωση αποτρέπει τη μετάδοση ασθενειών στο κατοικίδιό μας. Η συχνότητα κυμαίνεται από μηνιαία έως και τριμηνιαία ανάλογα με την επιλογή της πρακτικής που ακολουθείται (χάπι, ειδικό κολλάρο, σπρέι κ.α) η οποία θα πρέπει να επιλεχθεί σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό μας. Σημαντικό είναι να ελέγχουμε συχνά το κατοικίδιό μας για παράσιτα ακόμα και αν ακολουθούμε πλήρες και πιστό πρόγραμμα αποπαρασίτωσης, καθώς υπάρχει πιθανότητα τα παράσιτα να παρακάμψουν την ασπίδα προστασίας, για παράδειγμα σε περιόδους κοντά στη λήξη επίδρασης της μεθόδου που έχουμε επιλέξει.
 • Καλλωπισμός
 • Η καθαριότητα και ο καλλωπισμός των κατοικιδίων μας δεν είναι θέμα εμφάνισης αλλά σημαντικός συντελεστής διατήρησης της υγιεινής και της υγείας τους. Η γάτα, ως ένας από τους πιο επιμελείς καλλωπιστές του ζωικού βασιλείου, το επιβεβαιώνει τρανά. Το τρίχωμα των ζώων είναι η ασπίδα προστασίας τους από τους παράγοντες του εξωτερικού περιβάλλοντος και συμβάλει στη σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Το καθαρό και φροντισμένο τρίχωμα εξασφαλίζει τη σωστή υγιεινή και την απομάκρυνση ρύπων και βακτηριδίων που βρίσκονται σε αυτό. Το τρίχωμα παραμένει ενυδατωμένο, λαμπερό και ελαστικό επιτρέποντας τον σωστό αερισμό του και την απομάκρυνση της υγρασίας, αποτρέποντας τη δημιουργία μυκήτων, ζυμών και βακτηρίων στο δέρμα, που με τη σειρά τους προκαλούν σειρά από ενοχλήσεις και προβλήματα όπως δυσοσμία, δερματίτιδα, κνησμός, λιπαρότητα. Το βούρτσισμα, το μπάνιο και όπου χρειάζεται το κούρεμα είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας του τριχώματος και του δέρματος του κατοικιδίου μας. Είτε επιλέξετε να έχετε μια ρουτίνα καθαριότητας και καλλωπισμού στο σπίτι, είτε την εμπιστευτείτε σε έναν επαγγελματία κομμωτή, προτιμήστε σαμπουάν και προϊόντα περιποίησης κατάλληλα για κατοικίδια και ιδανικά ειδικά σχεδιασμένα για το είδος τριχώματος και τις ανάγκες καλλωπισμού του.
 • Άσκηση – Διασκέδαση
 • Ανεξάρτητα με το είδος, τη φυλή ή την ηλικία, όλα τα κατοικίδια χρειάζονται κάποιας μορφής άσκηση και πνευματική διέγερση. Μπορέσαμε να ενσωματώσουμε τα κατοικίδια στην ζωή μας κυρίως επειδή είναι ζώα κοινωνικά και ευημερούν μέσω της κοινωνικοποίησης, της συνεξάρτησης και της συναναστροφής μεταξύ τους αλλά και με τους ανθρώπους. Ανάλογα λοιπόν με το είδος του κατοικιδίου που έχουμε, την ηλικία, τη φυλή και την προσωπικότητά του, πρέπει να φροντίζουμε να έχει την άσκηση και την πνευματική διέγερση που έχει ανάγκη μέσω του παιχνιδιού, της κοινωνικοποίησης, της βόλτας. Η σωματική αλλά και η πνευματική τους υγεία έχει ανάγκη την κίνηση, το παιχνίδι και την τρυφερότητα, γι’ αυτό και φροντίζουμε να αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο μαζί τους για βόλτα, παιχνίδι και επαφή με τη ζωή, εντός και εκτός σπιτιού, δημιουργώντας δεσμούς που τα κρατούν ισορροπημένα και χαρούμενα.
 • Στοματική υγιεινή
 • Η στοματική υγιεινή είναι επίσης μέρος της ρουτίνας ελέγχου της υγείας των κατοικιδίων μας. Υπολείμματα τροφής, σάλιο και τα στοματικά βακτήρια συσσωρεύονται σταδιακά δημιουργώντας πλάκα στα δόντια τους η οποία μπορεί να προκαλέσει πέτρα, δυσάρεστη αναπνοή αλλά το πιο σημαντικό φθορά των δοντιών. Αν αφήσουμε ένα χαλασμένο δόντι χωρίς φροντίδα, εκτός του πόνου που αυτό προκαλεί στο ζώο, η φλεγμονή που μπορεί να δημιουργηθεί μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα μέσω του αίματος στο συκώτι, την καρδιά και άλλα όργανα του σώματος. Για το πως διατηρούμε τη σωστή στοματική υγιεινή του κατοικιδίου μας συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρό μας ο οποίος θα μας κατευθύνει προς τις εναλλακτικές που υπάρχουν.
 • Καθαρισμός αυτιών
 • Τα αυτάκια τους αυτά, που δίνουν στα κατοικίδιά μας τη μοναδική για το καθένα τους ακαταμάχητη, χαριτωμένη φάτσα, χρειάζονται συχνό και προσεκτικό καθαρισμό. Καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο ευαίσθητα όργανά τους, ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται σωστά και με προσοχή για να αποφευχθεί ο ερεθισμός. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο ή ένα επαγγελματία κομμωτή για το πως και πόσο συχνά πρέπει να τα καθαρίζετε τα αυτιά του κατοικιδίου σας και ποια είναι τα κατάλληλα και ασφαλή προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιείτε για τον καθαρισμό τους.
 • Ασφάλεια
 • Γιατί το λουρί για τα σκυλιά, η ηλεκτρονική σήμανση και ο ασφαλής και προστατευμένος από τις καιρικές συνθήκες χώρος διαμονής είναι μη διαπραγματεύσιμες συνθήκες για τα κατοικίδια;
 • Εκτός από τις ασθένειες υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να διακινδυνέψουν την υγεία και την ασφάλεια του κατοικιδίου μας. Μία ξαφνική παρόρμηση ή μία στρεσογόνος κατάσταση μπορεί να οδηγήσει το κατοικίδιό μας στο να φύγει από κοντά μας ή το χώρο στον οποίο μένει. Δυνατοί κρότοι, άλλα ζώα, φόβος ή και ανάγκη για εκτόνωση μπορεί να οδηγήσουν ένα ζώο στο να αντιδράσει παρορμητικά, πράγμα που μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε και όσο άριστα εκπαιδευμένο και αν είναι ένα κατοικίδιο. Οι γάτες μπορούν να σκαρφαλώσουν και να κρυφτούν στα πιο απρόσιτα και απίθανα μέρη, ένας σκύλος μπορεί να τρέξει με απίστευτη ταχύτητα και να ταξιδέψει χιλιόμετρα σε λίγες μόνο ώρες. Είναι θέμα χρόνου λοιπόν για ένα κατοικίδιο που περιφέρεται ανεξέλεγκτα ανάμεσα σε ανθρώπους, αυτοκίνητα ή άλλα ζώα ή βρίσκεται απομονωμένο σε ερημική τοποθεσία στην καλύτερη περίπτωση να πεινάσει και να διψάσει αλλά κυρίως να τραυματιστεί. Η πρόληψη λοιπόν είναι ο μόνος τρόπος να μειώσουμε στο ελάχιστο την πιθανότητα να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία τέτοια κατάσταση. Βγάζουμε πάντα με λουρί το σκύλο μας βόλτα και έχουμε πάντα αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου και των συνθηκών στις οποίες είμαστε. Φροντίζουμε – ειδικά στις περιπτώσεις που τα κατοικίδια περνούν ώρες της ημέρας ή και ζουν έξω – ο χώρος να είναι περιφραγμένος και χωρίς δυνατότητα διαφυγής από ένα κατοικίδιο, να υπάρχει πάντα επαρκές νερό ή και τροφή σε περίπτωση που ζουν έξω και φυσικά να υπάρχει δυνατότητα τα ζώα να προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες (ζέστη, κρύο, βροχή). Τέλος, σε περίπτωση που μία άτυχη στιγμή φέρει εμάς και τα κατοικίδιά μας αντιμέτωπους με το να χαθούν, η σήμανση στο κολάρο αλλά κυρίως η ηλεκτρονική σήμανση είναι ένας σίγουρος και σύντομος τρόπος να γυρίσουν πίσω στην ασφάλεια της αγκαλιάς μας.

Δείτε επίσης:

Αποκαλύπτοντας τις αξιοθαύμαστες ιδιότητες της Καλέντουλας (Calendula Officinalis)

Αποκαλύπτοντας τις αξιοθαύμαστες ιδιότητες της Καλέντουλας (Calendula Officinalis)

Καλώς ήλθατε και πάλι στην ψηφιακή μας εγκυκλοπαίδεια όπου μπορείτε να βρείτε και να ενημερωθείτε για ποικίλα θέματα που αφορούν […]

Απαλό μπάνιο για σκύλους με κινητικά προβλήματα: Συμβουλές για μια εμπειρία χωρίς άγχος.

Απαλό μπάνιο για σκύλους με κινητικά προβλήματα: Συμβουλές για μια εμπειρία χωρίς άγχος.

Το μπάνιο των πιστών μας φίλων είναι ένα σημαντικό μέρος της ρουτίνας φροντίδας τους, αλλά μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολο […]

Αλόη Βέρα: Το Μυστικό για Υγιές και Λαμπερό Τρίχωμα στα Κατοικίδια

Αλόη Βέρα: Το Μυστικό για Υγιές και Λαμπερό Τρίχωμα στα Κατοικίδια

Στην καρδιά της φυσικής περιποίησης για κατοικίδια, ένα συστατικό διαπρέπει για τις ξεχωριστές ευεργετικές του ιδιότητες - η Αλόη Βέρα. […]