ESPA BannerESPA Banner
ESPA BannerESPA Banner
συμβουλές για κατοικίδια- Top Dog προϊόντα περιποίησης κατοικιδίων

Το pH στα σαμπουάν σκύλων - Μύθοι και Αλήθειες

Τι είναι άραγε το pH;

Με βάση τον ορισμό του, το pH είναι ο αρνητικός λογάριθμος της συγκέντρωσης των κατιόντων υδρογόνου (H+). Μιας και αυτό ακούγετε ίσως δυσνόητο, πρακτικά το pH είναι μια κλίμακα που δείχνει πόσες φορές ένα μείγμα, διάλυμα, υλικό κ.τ.λ είναι πιο όξινο ή πιο αλκαλικό σε σχέση με το ουδέτερο απιονισμένο νερό (pH 7). Μη σας ξεγελάει όμως το φαινομενικά μικρό εύρος της κλίμακας αυτής (1 έως 14). Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η βάση είναι το pH 7 τότε η διαφορά του από το pH 6 δεν είναι 1 μονάδα όπως ίσως φαίνεται στον πίνακα αλλά ουσιαστικά είναι 10 φορές πιο όξινο σε σχέση με τη βάση pH 7. Αντίστοιχα το pH 5 είναι 100 φορές πιο όξινο από το pH 7 ενώ το pH 4 είναι 1000 φορές πιο όξινο και ούτω καθεξής. Ακριβώς η ίδια λογική επικρατεί καθώς ανεβαίνουμε στην κλίμακα. Εάν δηλαδή κάποιο μείγμα έχει pH 8 τότε είναι 10 φορές πιο αλκαλικό από το pH7, το pH 9 είναι 100 φορές πιο αλκαλικό, το pH 10 είναι 1000 φορές πιο αλκαλικό και ούτω καθεξής.
Ουσιαστικά το pH μας αναφέρει πόσες φορές ένα μείγμα είναι όξινο ή αλκαλικό. Όχι όμως κι αν κάτι είναι διαβρωτικό  ή ερεθιστικό για το δέρμα και σε ποιο βαθμό. Έχει μεγάλη σημασία ένα προϊόν να παράγεται λαμβάνοντας υπόψη το pH του δέρματος όμως κατ’ ουσίαν είναι λάθος να θεωρούμε ότι το pH είναι ο μοναδικός δείκτης καταλληλότητας για ένα προϊόν που απευθύνεται σε ζώα.
Τo pH στο εξωτερικό δέρμα των σκύλων κυμαίνεται από 6.8 (π.χ. Μαλτέζ) μέχρι και 8,0 (π.χ. Λαμπραντόρ) με μέσο pH το 7.5, ενώ στο ανθρώπινο δέρμα αντίστοιχα το pH κυμαίνεται από 4,8 έως 5,8. Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι το pH διαφοροποιείται ανάλογα το φύλο, τη φυλή, το σημείο του σώματος, τη διατροφή, τις ορμόνες καθώς και από τυχόν υπάρχουσες δερματικές παθήσεις.
Η μεγάλη διαφοροποίηση με το ανθρώπινο δέρμα ωστόσο δεν οφείλεται κυρίως στο pH αλλά το γεγονός ότι το δέρμα των σκύλων έχει πολύ μικρότερο πάχος και ταυτόχρονα ότι απουσιάζει ο λεγόμενος όξινος μανδύας. Ο όξινος μανδύας περιβάλει το ανθρώπινο δέρμα εξωτερικά και το προστατεύει από την ανάπτυξη μυκήτων, ζυμών και βακτηριών ενώ ταυτόχρονα το καθιστά ανθεκτικότερο από την προσβολή τους. Το δέρμα μας εκτίθεται άμεσα στους περιβαλλοντικούς παράγοντες χωρίς καμία επίπτωση ενώ αντίθετα στους σκύλους όλο το σώμα καλύπτεται από τρίχωμα και ουσιαστικά όλο το δέρμα συνολικά προστατεύεται από αυτό. Επομένως πρέπει να ληφθεί υπόψη η υψίστης σημασίας ανάγκη για τη διατήρηση του δερματικού φραγμού στο δέρμα των σκύλων.
Τα ανθρώπινα σαμπουάν καθώς και τα φθηνά προϊόντα περιποίησης έχουν στην πλειοψηφία τους σχεδιαστεί για να γίνονται πιο συχνά λουσίματα με πολύ πλούσιο αφρό, έχουν πιο ισχυρό ερεθιστικό προφίλ και με τα θειϊκά καθαριστικά άλατα νατρίου (SLS, ASLS) που περιέχουν, προσφέρουν υπερβολικό καθαρισμό σε βαθμό που μπορεί να καταστεί ερεθιστικό. Αυτά τα προϊόντα είναι αρκετά οικονομικά με αποτέλεσμα να είναι δελεαστικότερη η αγορά τους καθώς οι ποσότη. Το pH τους μπορεί να κυμαίνεται από 5.0 (κρεμοσάπουνα ή shower gel) έως και 6.5 (τα λεγόμενα baby shampoo για ανθρώπινη χρήση). Παρότι το pH των ανθρώπινων σαμπουάν είναι ελάχιστα πιο όξινο από το pH των σαμπουάν των σκύλων, αυτό που κάνει αποτρεπτική την χρήση τους είναι το πολύ ισχυρό ερεθιστικό προφίλ των καθαριστικών που χρησιμοποιούνται καθώς και το γεγονός ότι τα baby shampoo που ευρέως προτείνονται δεν δίνουν εξειδίκευση στις ανάγκες του δέρματος και του τριχώματος που είναι υποχρεωτική καθώς και δεν έχουν συστατικά που να ενισχύουν την σωστή λειτουργία του επιδερμικού φραγμού των κατοικίδιών μας.
Η χρήση των ανθρώπινων σαμπουάν πάνω στο δέρμα των σκύλων μπορεί να οδηγήσει σε διατάραξη του ευαίσθητου και λεπτού δερματικού φραγμού από την πρώτη χρήση με αποτέλεσμα την έκθεση του δέρματος σε επιβλαβή βακτήρια, μύκητες ή ζύμες αμέσως μετά το μπάνιο και να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη ευαισθητοποίηση του δέρματος στις ουσίες αυτές. Παράλληλα τα καθαριστικά είναι τόσο δυνατά που απομακρύνουν συνολικά το λεπτό λιπαρό υπόστρωμα που εκκρίνεται από την φύτρα της τρίχας οδηγώντας σε ταχύτερη και περισσότερη ανάπτυξη σμήγματος και εντονότερες οσμές. Αυτό δημιουργεί έναν άσχημο φαύλο κύκλο προβλημάτων που δυστυχώς εκτείνεται στο μέλλον.
Επομένως αυτό που ξεχωρίζει ένα σωστό σαμπουάν σκύλων από φθηνά προϊόντα καλλωπισμού και ανθρώπινα σαμπουάν είναι πρώτιστα ο μηδενισμός του ερεθιστικού προφίλ, η ικανότητα του σαμπουάν να καθαρίζει σε βάθος και να μηδενίζει τις οσμές. Ταυτόχρονα τα σαμπουάν σκύλων πρέπει να διαφοροποιούνται με βάση τον τύπο τριχώματος (άλλο σαμπουάν για σκληρό μανδύα, άλλο για μακρύ και μεταξένιο, άλλο για κοντό, άλλο για διπλό, άλλο για ατοπικό και ευερέθιστο δέρμα, άλλο για δυσάρεστες οσμές) ενώ τελευταία παράμετρο αποτελεί το pH που απλά αποτελεί ένα αριθμό σύγκρισης του όξινου και του αλκαλικού προφίλ ενός συστήματος και όχι μια ένδειξη για το πόσο ερεθιστικό είναι ένα προϊόν. Για παράδειγμα, το μέλι έχει μέσo pH 3,5, ενώ το λεμόνι 2,5 αλλά παρότι είναι πολύ όξινα δεν είναι ερεθιστικά ενώ η καθαριστική πρώτη ύλη  SLS (Sodium Lauryl Sulfate) έχει pH 7.2 και μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς ερεθισμούς.
Τα σαμπουάν Top Dog έχουν σχεδιαστεί στο εύρος pH από 6.8 (Keratin Complex) έως 8.0 (Whitening Shampoo) με μέσο pH το 7.2, είναι υπερσυμπυκνωμένα και περιέχουν μεγάλη αναλογία πολύ ήπιων, ποιοτικών και υποαλλεργικών πρώτων υλών που έχουν μηδενικό ερεθιστικό προφίλ στην τεράστια πραγματική αραίωση (1 μέρος σαμπουάν 20 μέρη νερού). Ενδεικτικά ένα μπουκάλι των 250ml αντιστοιχεί σε 5 lt πραγματικού προϊόντος.  Η επιλογή του εύρους του pH έγινε με γνώμονα τόσο με βάση τις ανάγκες των διαφόρων τριχωμάτων όσο και του δέρματος ώστε να υπάρχει η απόλυτη ισορροπία καθαρισμού και τελικών υφών καθιστώντας τα προϊόντα στο επίπεδο των εκθεσιακών με την ασφάλεια και την εγγύηση της Top Dog.
Η περιεκτικότητα των σαμπουάν σε φυσικές πρώτες ύλες κυμαίνεται από 88% έως 96,5% και δεν περιέχουν SLS και ASLES  δίνοντας εξαιρετικές υφές με βάση την ανάγκη της κάθε τρίχας. Μπορούν άφοβα να χρησιμοποιηθούν συχνά ενώ κάποια προϊόντα όπως το Green Clay και το Derma Equilibrium είναι κατάλληλα ακόμα και για καθημερινή χρήση λόγω της εστίασης σε ιδιάζουσες ανάγκες του δέρματος καθιστώντας τα προϊόντα της Top Dog απαραίτητα εργαλεία για τον μακροπρόθεσμο και ασφαλή καλλωπισμό των μικρών μας φίλων εντυπωσιάζοντας με το τελικό αποτέλεσμα ακόμα και τον πιο απαιτητικό χρήστη.  Με την Top Dog γίνεστε ο επαγγελματίας στο σπίτι.

Δείτε επίσης:

Αποκαλύπτοντας τις αξιοθαύμαστες ιδιότητες της Καλέντουλας (Calendula Officinalis)

Αποκαλύπτοντας τις αξιοθαύμαστες ιδιότητες της Καλέντουλας (Calendula Officinalis)

Καλώς ήλθατε και πάλι στην ψηφιακή μας εγκυκλοπαίδεια όπου μπορείτε να βρείτε και να ενημερωθείτε για ποικίλα θέματα που αφορούν […]

Απαλό μπάνιο για σκύλους με κινητικά προβλήματα: Συμβουλές για μια εμπειρία χωρίς άγχος.

Απαλό μπάνιο για σκύλους με κινητικά προβλήματα: Συμβουλές για μια εμπειρία χωρίς άγχος.

Το μπάνιο των πιστών μας φίλων είναι ένα σημαντικό μέρος της ρουτίνας φροντίδας τους, αλλά μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολο […]

Αλόη Βέρα: Το Μυστικό για Υγιές και Λαμπερό Τρίχωμα στα Κατοικίδια

Αλόη Βέρα: Το Μυστικό για Υγιές και Λαμπερό Τρίχωμα στα Κατοικίδια

Στην καρδιά της φυσικής περιποίησης για κατοικίδια, ένα συστατικό διαπρέπει για τις ξεχωριστές ευεργετικές του ιδιότητες - η Αλόη Βέρα. […]